Eclectisch hoekhuis met de Transvaalstraat, waarvoor bouwaanvraag van 1900, naar ontwerp van Jules Hofman. Hofman realiseerde de woning samen met het pand op de andere hoek in één project in opdracht van de "Naamlooze Maatschappij voor het Bouwen van Burgershuizen in het Oostkwartier", de bouwmaatschappij die vanaf 1886 de ontwikkeling van Zurenborg tot woonwijk voor de burgerij organiseerde. De maatschappij bouwde voor eigen rekening tal van modelwoningen en –ensembles, in samenwerking met verschillende bouwmeesters, om op die manier de bouw van woningen door privé-investeerders te stimuleren. Ook was het duidelijk de bedoeling om aan te sturen op de keuze voor rijk uitgewerkte, eclectische ontwerpen, waarin de voorkeur voor de neo-Vlaamserenaissance- en de cottagestijl opvalt.
Deze half vrijstaande woning die Hofman tekende is hiervan een typevoorbeeld. Het sluit daarenboven bijzonder goed aan bij de ensembles in dezelfde stijl die de maatschappij liet bouwen naar ontwerp van Bilmeyer en Van Riel in de Transvaalstraat, net om de hoek. Het hoekperceel is van de straat afgescheiden door een lage rood bakstenen muur, waarop een smeedijzeren hek staat.
De woning telt twee traveeën onder leien zadeldak. Aan straatkant een puntgevel van twee traveeën, die tot één versmelt op de verdieping, en in de zijgevel drie traveeën onder lijstgevel die doorbroken wordt door een breed driehoekig dakvenster.
Beide gevels hebben bak- en zandsteenparementen, waarbij de natuurstenen kozijnen van de vensters in de voorgevel duidelijk verwijzen naar de neotraditionele stijl of de neo-Vlaamserenaissance. Door het houten windbord met topstuk, de houten erker in de zijgevel en het houten dakvenster daarboven, verkreeg de woning cottage-allures. De asymmetrische compositie met ongelijke puntgevel en het prachtige glas-in-loodraam met pauw in de zijgevel verwijzen dan weer naar de art nouveau.
Auteurs: Plomteux, Greet; Hooft, Elise
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze tekst citeren als: Plomteux G. & Hooft E. 2015: Eclectisch hoekhuis [online], https://id.erfgoed.net/teksten/168414 (geraadpleegd op ).
Eclectisch hoekhuis met de Transvaalstraat, waarvoor bouwaanvraag van 1900, naar ontwerp van J. Hofman; volume, bak- en zandsteenparement, cottage-allures, inspelend op villa's door J. Bilmeyer en J. Van Riel in de Transvaalstraat; de bakstenen tuinmuur met smeedwerk, overeenstemmend met de voormalige afsluiting van het corresponderende hoekpand met huisnummer 2; de asymmetrische compositie met ongelijke puntgevel en het prachtige glas-in-loodraam met pauw in de zijgevel verwijzend naar de art nouveau.
Bron: KENNES H., PLOMTEUX G. & STEYAERT R. met medewerking van WYLLEMAN L. & HIMLER A. 1992: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Fusiegemeenten, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3nd, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Plomteux, Greet
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze tekst citeren als: Plomteux G. 1992: Eclectisch hoekhuis [online], https://id.erfgoed.net/teksten/11141 (geraadpleegd op ).