Kerkstraat

Beschrijving

Genoemd naar de alhier gelegen parochiekerk Sint-Niklaas. Op de Ferrariskaart (1771-77) en in de Atlas van de Buurtwegen (1845) is de bebouwing aan de noordkant van de straat nog niet aaneengesloten zoals nu. Het huidige, ten noordwesten van de kerk gelegen Marktplein dateert uit de jaren 1960-70.

Het straatbeeld wordt vooral gemarkeerd door de parochiekerk Sint-Niklaas en het gemeentehuis, voor het overige door een aantal soms beschilderde bakstenen breed- en diephuizen van twee bouwlagen uit eind 19de of begin 20ste eeuw, met doorgaans getoogde muuropeningen op hardstenen lekdrempels en versierd met baksteenfriezen, muizentanden, dropmotieven, kordonlijsten, hoeklisenen, muurbanden of druiplijsten: nummers 6, 8 met winkelpui uit de jaren 1930, nummer 12 met gewijzigde ordonnantie, nummer 24 met puntgevel op van met monsterkoppen versierde vaasbekroning voorziene schouderstukken, bovenvensters met hardstenen, van bolbekroning voorziene diamantkopsluitstenen en winkelpui uit de jaren 1930, nummer 26-28 met later aangepaste begane grond, nummer 30 met puntgevel doch aangepaste begane grond. De nummers 11-13, 21-23, 29, 31 en 33 dateren uit de jaren 1930 tot 1950, de nummers 10, 14, 15-19, 16, 18, 20 en 22 vertegenwoordigen nieuwbouw.

• BILSEN A., Honderd jaar Neerpelt. Fotokroniek van een dorp in de 20ste eeuw, Neerpelt, 2000, oude foto's en prentbriefkaarten op p. 11-13, 16-17, 29, 32.
  • STEVENS J. & CUYVERS M., Neerpelt vroeger jaren, Neerpelt, 1986, oude prentbriefkaarten op p. 6, 10-11, 93.

Auteurs: Pauwels, Dirk