erfgoedobject

Woning Nymphea

bouwkundig element
ID: 11146   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/11146

Juridische gevolgen

 • is aangeduid als beschermd monument Burgerhuis Nymphea
  Deze bescherming is geldig sinds 11-04-1984

 • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Woning Nymphea
  Deze vaststelling is geldig sinds 29-03-2019

 • is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Zurenborg: deel Berchem
  Deze bescherming is geldig sinds 10-01-1980

Beschrijving

De woning Nymphea werd in 1904 ontworpen door Jos Bascourt voor Emile Smette, die toen al in Zurenborg woonde, in de Lange Ruusbroecstraat 93. Bascourt tekende de woning in een art-nouveaustijl die perfect in zijn oeuvre past. Er worden herkenbare, reeds toegepaste elementen in een nieuw ontwerp geplaatst. De stenen opbouw van de erker met balkon bijvoorbeeld, paste hij een jaar eerder al toe bij een woning op de Cogels-Osylei.

De woning heeft drie bouwlagen en drie traveeën onder een zadeldak. De lijstgevel heeft een polychroom parement van bak- en natuursteen op een geribde hardstenen plint. Vrij eenvoudige begane grond, met links een portiek met rechthoekige deur, en rechts twee rechthoekige vensters, regelmatig in de gevel geplaatst. Accent op de bel etage met een centrale stenen erker, met opvallende zijpenanten, die doorlopen in de consoles onder en in het balkon boven, en versierd met verfijnd smeedijzerwerk. De bovenverdieping is herkenbaar als een ontwerp van Bascourt door de hoefijzerbogige omlijsting waarin een bifora is gevat. Het gevelbrede mozaïekpaneel dat deze bouwlaag decoreerde, is verdwenen.

 • Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1904 # 888.
 • ELAUT A. & J. POSSEMIERS J. 1988: Op wandel door de belle époque, Brussel, 128.
 • VANHOVE B. 1978: De Art Nouveau-architektuur in het Antwerpse: een doorsnede,Licentiaatsverhandeling Rijksuniversiteit Gent, 46-47.

Bron     : -
Auteurs :  Hooft, Elise, Plomteux, Greet
Datum  : 2015


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2019: Woning Nymphea [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/11146 (Geraadpleegd op 16-12-2019)