Woning Nymphea ()

De woning Nymphea werd in 1904 ontworpen door Jos Bascourt voor Emile Smette, die toen al in Zurenborg woonde, in de Lange Ruusbroecstraat 93. Bascourt tekende de woning in een art-nouveaustijl die perfect in zijn oeuvre past. Er worden herkenbare, reeds toegepaste elementen in een nieuw ontwerp geplaatst. De stenen opbouw van de erker met balkon bijvoorbeeld, paste hij een jaar eerder al toe bij een woning op de Cogels-Osylei.

De woning heeft drie bouwlagen en drie traveeën onder een zadeldak. De lijstgevel heeft een polychroom parement van bak- en natuursteen op een geribde hardstenen plint. Vrij eenvoudige begane grond, met links een portiek met rechthoekige deur, en rechts twee rechthoekige vensters, regelmatig in de gevel geplaatst. Accent op de bel etage met een centrale stenen erker, met opvallende zijpenanten, die doorlopen in de consoles onder en in het balkon boven, en versierd met verfijnd smeedijzerwerk. De bovenverdieping is herkenbaar als een ontwerp van Bascourt door de hoefijzerbogige omlijsting waarin een bifora is gevat. Het gevelbrede mozaïekpaneel dat deze bouwlaag decoreerde, is verdwenen.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1904 # 888.
  • ELAUT A. & J. POSSEMIERS J. 1988: Op wandel door de belle époque, Brussel, 128.
  • VANHOVE B. 1978: De Art Nouveau-architektuur in het Antwerpse: een doorsnede,Licentiaatsverhandeling Rijksuniversiteit Gent, 46-47.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Hooft, Elise

Woning Nymphea ()

Zogenaamd Nymphea; enkelhuis in art nouveau, waarvoor bouwaanvraag van 1904, naar ontwerp van Jos Bascourt; herkenbare, reeds eerder toegepaste elementen, als bak- en zandsteenpolychromie, geribte plint, stenen opbouw rond erker en balkon, smeedijzerwerk, bifora in hoefijzerboogomijsting en pyloonlisenen; het gevelbrede mozaïekpaneel op de derde bouwlaag is verdwenen.

Auteurs:  Plomteux, Greet