Kerkplein

Beschrijving

De op een tiental meter ten noorden van de kerk gelegen en deels in leem opgetrokken Ochinsala-hoeve, die qua inplanting wellicht teruggaat tot 714, in de middeleeuwen toebehoorde aan de abdij van Sint-Truiden, een tijdlang vergaderplaats was van de plaatselijke schepenbank en waarvan de gebouwen dateerden van 1714 en circa 1844, werd in 1965 afgebroken om plaats te maken voor het nieuw aangelegde Kerkplein. Deze ingreep ontsloot de kerk, terwijl zij vroeger nog door bebouwing was ingekapseld, confer de Atlas van de Buurtwegen (1845). Enkel een linde en twee taxusbomen op het huidige plein zijn nog restanten van de vroegere situatie. Koningsboom ter nagedachtenis van koningsdag 1990.

• S.N., Lei en griffel, 4, 1, 1996, p. 6-14, afbn.
  • VANDERMARLIERE G., De heerlijkheid van Exel in de achttiende eeuw, 3 dln., 1. De jaren 1700-1756, s.l.e.a., z.pag., afbn.

Auteurs: Pauwels, Dirk