Geografisch thema

Scherpe-Steenstraat

ID
9812
URI
https://id.erfgoed.net/themas/9812

Beschrijving

In de Atlas van de Buurtwegen (1845) nog onbestaand. In 1855-58 aangelegde rechtlijnige invalsweg vanuit het noorden, in het verlengde van de Kiezel Kleine-Brogel en uitmondend in de Nieuwstraat. Recent werd het deel tussen de Nieuwstraat en de Vest Scherpesteenstraat genoemd, naar de vroegerij kuiperij "De Scherpe Steen", die met haar omgeving in 1981 beschermd werd. In de onmiddelijke nabijheid van deze voormalige kuiperij en herberg, bouw circa 1990 van een zestal woningen in de Scherpesteenstraat, de Nieuwstraat en aan de Noordervest, in opdracht van de erkende landmaatschappij SV Noorderkempen (Neerpelt), naar ontwerp van de architecten L. Van Hoef (Peer) en J. Spaas (Neerpelt).


Bron: PAUWELS D. 2005: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Maaseik, Kanton Peer, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 19n3, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Pauwels, Dirk
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Omvat
    Afspanning en stadshoeve De Scherpe Steen

  • Is deel van
    Peer


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Scherpe-Steenstraat [online], https://id.erfgoed.net/themas/9812 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.