Deerlijkstraat

Beschrijving

Secundaire uitvalsweg van het Theophiel Toyeplein naar Deerlijk zie naamgeving. Tracé deels aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778). Ook op de Atlas der Buurtwegen (circa 1846) wordt de straat maar gedeeltelijk weergegeven tussen de huidige Bekaert- en Blokkestraat: het eerste deel (tussen huidige Theophiel Toyeplein en Bekaertstraat) is vermoedelijk een landweg. Van oudsher vestigingsplaats van de pastorie (nummer 123). De straat wordt doorsneden door het voormalige spoorwegtraject van lijn nummer 83 (1869-1960) zie heuvel in het straattracé, heden omgevormd tot fietspad.
Heden lange straat met gebogen tracé. Een groot deel van de straat werd pas bebouwd na de Eerste Wereldoorlog zie kadastrale gegevens. Het middelste deel van de straat dat door industrieterrein loopt wordt gekenmerkt door de bedrijfsgebouwen van Bekaert. In het laatste deel van de straat staat voornamelijk villabouw van na de Tweede Wereldoorlog.

Eerste deel van de straat, typische smalle dorpsstraat gekenmerkt door rijbebouwing bestaande uit burgerhuizen en arbeiderswoningen. Eenvoudige baksteenbouw uit het einde van de 19de eeuw en eerste helft van de 20ste eeuw; één à twee bouwlagen en twee à vier traveeën. Daarnaast ook recentere bebouwing onder meer nummers 26 en 33. Tal van arbeiderswoningen van één bouwlaag, vaak met aangepaste muuropeningen of vernieuwd parement: nummer 4 met twee fraaie dakkapellen en rechthoekige muuropeningen met ijzeren I-balk; nummer 8 met beglaasde muurnis met heiligenbeeld; nummer 14 met aflijnende muizentandfries; nummers 18-20 met hoogopgaand pannen zadeldak, vermoedelijk met oudere kern; nummer 158 met aflijnende fries en beglaasde muurnis met heiligenbeeld; nummer 227 met vernieuwd parement.

Voorts ook een groot aantal eenvoudige bakstenen lijstgevels uit het eerste kwart van de 20ste eeuw, verfraaid door het gebruik van sierbaksteen en / of friezen of arduin onder meer nummers 13, 17, 27, 37, 39, 41, 49, 50, 63-83, 91, 93, 132-144 en 152.

Verschillende interbellumwoningen: nummer 24 met doorgetrokken gecementeerde lateien en muurbanden en borstwering van streks geplaatste baksteen; nummer 31 met later witgeschilderd parement; nummer 35 met opvallende tweezijdige erker boven de deur.

Ook eenheidsbebouwing: nummers 113-121 uit de jaren 1930 getypeerd door de strakke lijstgevels van rode baksteen met aflijnende gecementeerde fries.

Op de hoek met de Bekaertstraat, elektriciteitscabine van 1941 zie arduinen gevelsteen.

Auteurs: De Gunsch, Ann; De Leeuw, Sofie