erfgoedobject

Woning Napoleon

bouwkundig element
ID
11156
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/11156

Juridische gevolgen

 • is aangeduid als beschermd monument Art nouveau burgerhuis Napoleon
  Deze bescherming is geldig sinds

 • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Woning Napoleon
  Deze vaststelling is geldig sinds

 • is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Zurenborg: deel Berchem
  Deze bescherming is geldig sinds

Beschrijving

De woning "Napoleon” werd in 1904 ontworpen door Jacques De Weerdt in opdracht van De Lamotte-Burelle, toen wonende in de Zwijgerstraat 59 op het Zuid. De naam van het huis is af te lezen in een mozaïekpaneel met portret van Napoleon in de deurtravee. Een jaar eerder tekende De Weerdt de eigen woning van De Lamotte, eveneens in de Waterloostraat, en ook voorzien van geveldecoratie ter illustratie van de huisnaam.

De woning telt twee traveeën en drie bouwlagen onder een pseudo-mansardedak. De woning heeft een witte natuurstenen lijstgevel met zwierige art-nouveaubelijning. In de brede venstertravee een natuurstenen bovenerker en balkon in rondboognis. De erker is via de stijlen van het benedenvenster verbonden met typische, hardstenen De Weerdt-plint, voorzien van verzorgd uitgewerkte, betraliede keldervensters in een gesculpteerde brede omlijsting. In de smalle deurtravee, een beglaasde houten vleugeldeur met smeedwerk en gekleurd glas in lood. Daarboven een segmentboog- en een rondboogvenster, met tussenin het mozaïekpaneel. In het leien dakschild, twee houten dakvensters met sterk overkragende kroonlijsten. Van alle vensters is het originele schrijnwerk bewaard, inclusief de bovenlichten in gekleurd glas.

 • Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1905#512.
 • ELAUT A. & J. POSSEMIERS 1988: Op wandel door de belle époque, Brussel, 126.
 • VANHOVE B. 1978: De Art Nouveau-architektuur in het Antwerpse: een doorsnede, Licentiaatsverhandeling Rijksuniversiteit Gent, 90.

Bron     : -
Auteurs :  Hooft, Elise, Plomteux, Greet
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Woning Napoleon [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/11156 (Geraadpleegd op )