Teksten van Woning Napoleon

https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/11156

Woning Napoleon ()

De woning "Napoleon” werd in 1904 ontworpen door Jacques De Weerdt in opdracht van De Lamotte-Burelle, toen wonende in de Zwijgerstraat 59 op het Zuid. De naam van het huis is af te lezen in een mozaïekpaneel met portret van Napoleon in de deurtravee. Een jaar eerder tekende De Weerdt de eigen woning van De Lamotte, eveneens in de Waterloostraat, en ook voorzien van geveldecoratie ter illustratie van de huisnaam.

De woning telt twee traveeën en drie bouwlagen onder een pseudo-mansardedak. De woning heeft een witte natuurstenen lijstgevel met zwierige art-nouveaubelijning. In de brede venstertravee een natuurstenen bovenerker en balkon in rondboognis. De erker is via de stijlen van het benedenvenster verbonden met typische, hardstenen De Weerdt-plint, voorzien van verzorgd uitgewerkte, betraliede keldervensters in een gesculpteerde brede omlijsting. In de smalle deurtravee, een beglaasde houten vleugeldeur met smeedwerk en gekleurd glas in lood. Daarboven een segmentboog- en een rondboogvenster, met tussenin het mozaïekpaneel. In het leien dakschild, twee houten dakvensters met sterk overkragende kroonlijsten. Van alle vensters is het originele schrijnwerk bewaard, inclusief de bovenlichten in gekleurd glas.

  • Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1905#512.
  • ELAUT A. & J. POSSEMIERS 1988: Op wandel door de belle époque, Brussel, 126.
  • VANHOVE B. 1978: De Art Nouveau-architektuur in het Antwerpse: een doorsnede, Licentiaatsverhandeling Rijksuniversiteit Gent, 90.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Hooft, Elise
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Woning Napoleon [online], https://id.erfgoed.net/teksten/168570 (geraadpleegd op ).


Art-nouveau-burgerhuis Napoleon ()

Zogenaamd Napoleon, zie mozaïek met Napoleon-buste. Art-nouveau-enkelhuis waarvoor bouwaanvraag van 1905, naar ontwerp van Jacques De Weerdt; natuurstenen lijstgevel met venster- en deurtravee; bovenerker en balkon in rondboognis, via de stijlen van het benedenvenster verbonden met typische De Weerdt-plint; beglaasde houten vleugeldeur met smeedwerk en gekleurd glas in lood.

  • Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossers, 1905#512.
  • ELAUT A. & J. POSSEMIERS 1988: Op wandel door de belle époque, Brussel, 126.
  • VANHOVE B. 1978: De Art Nouveau-architektuur in het Antwerpse: een doorsnede, Licentiaatsverhandeling Rijksuniversiteit Gent, 90.

Bron: KENNES H., PLOMTEUX G. & STEYAERT R. met medewerking van WYLLEMAN L. & HIMLER A. 1992: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Fusiegemeenten, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3nd, Brussel - Turnhout.
Auteurs:  Plomteux, Greet
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Woning Napoleon [online], https://id.erfgoed.net/teksten/11156 (geraadpleegd op ).