Aannemerswoning Constant Verhoeven

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis Anno 1906

Beschrijving

Eigen woning van de aannemer Constant Verhoeven, gebouwd naar een ontwerp uit 1906. Tot het bouwproject behoorde ook het rechts aanpalende huurhuis nummer 29, en een achterliggende werkplaats over de volledige breedte van beide percelen.

Rijhuis van vier/drie traveeën en drie bouwlagen, met jaartal "Anno 1906". Lijstgevel uit witte Silezisch brikken met hardstenen plint, doorlopende lekdrempels en puilijst, en houten kroonlijst op sierlijke modillons. Licht gemarkeerd poortrisaliet rechts en lisenen over de bovenverdiepingen. Licht getoogde vensters onder rondboogmozaïeken. Op de bovenste verdieping rondboogvensters. Links, getoogde deur waarboven afbeelding met passer, hamer en zaag (aannemers-schrijnwerkersatelier). Rechts, rechthoekige poort onder I-balk met rozetten.

Volgens het bouwplan beantwoordt de plattegrond aan de klassieke typologie van het burgerhuis dat uit een hoofdvolume en een smalle achterbouw bestaat, ontsloten door een trappenhuis ingeplant bij de doorrij naar de werkplaats in de poorttravee. Gelijkvloers inkomhal, voor-, achterplaats en veranda, keuken annex pomphuis en wc.