erfgoedobject

Gemeenteschool

bouwkundig element
ID
11168
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/11168

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Gemeenteschool
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Stedelijke basisschool, gebouwd als "Gemeenteschool", van 1898-1899 naar ontwerp van Franciscus Mertens (gevelsteen), qua opbouw gelijkend op het schoolgebouw in de Betogingstraat van dezelfde architect. Rechthoekig gebouw met speelplaats ten oosten Aan straatzijde eclectische lijstgevel van vijftien traveeën en twee bouwlagen onder leien bedaking (nok parallel met straat) met dakvensters, verhoogd met topgevels boven midden- en zijtraveeën.

Bakstenen gevel verlevendigd met doorlopende banden, arduinen plint. Dakvensters en topgevels geflankeerd door voluten en verrijkt met bolornamenten. Rechthoekige een- en meerlichtvensters onder gekleurde baksteenbogen. Rondboogpoort in geprofileerde omlijsting. Sobere achtergevel met getoogde vensters en derde bouwlaag naar ontwerp van bouwmeester Jan De Belder van 1920. Galerij met gietijzeren zuiltjes aan Zuidzijde van de speelplaats. Begane grond met troggewelfjes in de gang aan straatzijde.

  • Provinciaal Archief Antwerpen, Schoolgebouwen, Borgerhout, Florastraat; Plannen S 12.

Bron: KENNES H., PLOMTEUX G. & STEYAERT R. met medewerking van WYLLEMAN L. & HIMLER A. 1992: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Fusiegemeenten, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3nd, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Steyaert, Rita
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Gemeenteschool [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/11168 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.