Edestraat

Beschrijving

Oude smalle straat in het centrum van Maldegem, van de Marktstraat, ten westen van de kerk terugbuigend naar de Noordstraat. Gelegen binnen het beschermde dorpsgezicht bij KB van 10.02.1981. Zogenaamd naar de oude waterloop de Ede die het dorp ten westen van de straat van zuid naar noord doorkruist en bij Strobrugge in het kanaal van Zelzate uitmondt. Voorheen Vulderstraat genoemd, naar de activiteit van de volders bij de beek die tot voor de rechttrekking in 1888 met een kronkel aan de straat grensde. Aan de rechterstraatzijde gaven twee kerkwegels verbinding met de in binnenblok gelegen kerk. Het eerste steegje is thans een privéachteruitgang van de voormalige brouwerij Soenen in de Marktstraat, met nog behouden verwaarloosde brouwerijgebouwen in een beboomde tuin, afgesloten door fraaie ijzeren hekken. De tweede kerkwegel is de vroegere Pastorijdreef, thans Deken de Fonteynestraat. Overwegend 19de-eeuwse kleinschalige bebouwing met aangepaste parementen en talrijke winkelpuien. Opvallend is de huizenrij nummers 22-26 met kleurrijke winkelpuien in groene, rode en blauwe faiencetegels.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen