Stationsstraat

Beschrijving

De Stationsstraat, vroeger Eelveldestraat of Zuidstraat genoemd, was het zuidelijke deel van de oude Aardenburgse Haringweg binnen de dorpskom van Maldegem. Het kruispunt met de oude Antwerpse heerweg zou aan de oorsprong van de dorpsontwikkeling op deze locatie liggen. De "Rotsaertmolen", de enige nog bestaande molen in het centrum van Maldegem, is gelegen op de Eelvelde akker, de zuidakker van de gemeente. Eelvelde is een zeer oud toponiem bestaande uit "hil en veld" of "veld op een heuvel" en is nog steeds een hoger gelegen gebied. De aanleg van de spoorlijn Eeklo-Maldegem, die de straat kruist ten zuiden van de dorpskern, in 1862 en de onmiddellijke oprichting van een station was het begin van de urbanisatie van de zuidrand van het dorp. De Stationsstraat werd één van de belangrijkste centrumstraten met een overwegend eind 19de -eeuwse burgerarchitectuur. Het einde van de straat tussen het Stationsplein en de huidige Koningin Astridlaan wordt nog bepaald door kleinschalige arbeidershuisjes met één bouwlaag en twee of drie traveeën onder pannen zadeldak.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen