Drie eclectische burgerhuizen

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Drie burgerhuizen

Beschrijving

Drie burgerhuizen in eclectische stijl met cottage-inslag volgens de bouwaanvragen uit 1904 voor eigen rekening opgetrokken door de aannemer Alfons Buelens. Het gevelontwerp van Godtsstraat 44 wijkt af van de uitgevoerde toestand. Tot dit laatste bouwproject behoorde ook het aanpalende winkelhuis in neoclassicistische stijl Fonteinstraat 48 (hoek Godtsstraat, verbouwd). De aannemer realiseerde tussen 1904 en 1907 negen bouwprojecten in de Fonteinstraat, goed voor in totaal vijfentwintig burger- en winkelhuizen, alle voor eigen rekening. Daartoe behoorde ook het tegenoverliggende hoekhuis met aanpalende woning Godtsstraat 43 en Fonteinstraat 46.

Identieke rijwoningen van twee ongelijke traveeën, een souterrain en twee bouwlagen onder een zadeldak. Lijstgevels uit gele baksteenbouw geaccentueerd door sierbanden en ontlastingsbogen uit witte natuursteen en groen geglazuurde baksteen, op een hardstenen plint met betegeling (deels vernieuwd). Hoger opgaande rechter travee binnen roomkleurige lisenen, afgesloten door vooruitspringende houten overkapping, en gemarkeerd door een driezijdige houten erker met bekronende ijzeren balkonleuning. Hoge deur en rechthoekige vensters onder ijzeren I-balk met rozetten. Godtsstraat 44 in spiegelbeeld, met afwijkende baksteenpolychromie en stucwerk in de boogvelden.

De plattegronden beantwoorden aan de klassieke typologie van het burgerhuis met souterrain, ontsloten door de zijdelings ingeplante inkom- en traphal, met een voor- en achterplaats per bouwlaag.

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 1399#3169 (1 mei 1904, Godtsstraat 44) en 1399#3224 (1 september 1904, Fonteinstraat 50-52).