Dorpsplein

Beschrijving

Straat met licht gebogen tracé gelegen in het centrum van de gemeente en behorend tot het historisch stratenpatroon zie aanduiding op de Ferrariskaart (1770-1778). Vermeld als "De Plaetse in het landboek van de gemeente (1782). Woon- en commerciële functie, tevens ook verschillende herbergen.

De basisbebouwing klimt op tot in de 18de eeuw en bestaat voornamelijk uit arbeiders- en burgerwoningen. Breedhuizen van twee à vijf traveeën en één à twee bouwlagen, al dan niet gecementeerde baksteenbouw onder pannen zadeldaken onder meer nummer 6, burgerwoning met vernieuwd parement en schrijnwerk en nummer 24, burgerwoning uit het laatste kwart van de 19de eeuw met vernieuwd schrijnwerk.

• SPELEERS F., DUCATTEEUW E., GOEMINNE L., Zoektocht door Anzegem in 1782 en 2003, in De Gaverstreke, 31, 2003, p. 133.

Auteurs: De Gunsch, Ann; De Leeuw, Sofie