Neoclassicistisch pand

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Neoclassicistisch pand

Beschrijving

Neoclassicistisch pand met dubbelhuisopstand onder pannen zadeldak, uit de tweede helft van de 19de eeuw (?), ingericht als kantoor.

Ontpleisterde (?) bakstenen lijstgevel gemarkeerd door driehoekig verhoogde middentravee, aflijnende lisenen en fries met radvenstertjes; rondbogige muuropeningen onder meer poort met mooie waaier, ijzeren roedeverdeling op derde bouwlaag.

Auteurs: Steyaert, Rita

Aanvullende informatie

Fabrieksgebouw, volgens de bouwaanvraag uit 1863 opgetrokken als leerlooierij door H. Meeus. De ontwerper valt niet uit het bouwdossier af te leiden. In 1907 vormde Alfred Martougin (Gilly, 1875-Antwerpen, 1952) de leerlooierij om tot de chocoladefabriek “Chocolaterie Modèle”, later ‘Chololat Martougin”. Het bedrijf breidde zich in de jaren 1920 in meerdere fasen uit met een monumentaal nieuwbouwcomplex op de aanpalende terreinen in de Schapenstraat 24-26. Gerenoveerd tot wooncomplex naar een ontwerp door de architect Dirk De Schepper uit 2006.