Varentstraat

Beschrijving

Lange straat lopende van het kruispunt met Tiegemstraat/Bevrijdingslaan naar Kerkhove (Avelgem). Halfweg het tracé knik van 90° naar het zuiden. De straat maakte oorspronkelijk deel uit van de Romeinse heirbaan Bavai-Oudenburg. Tracé ook duidelijk herkenbaar op de Ferrariskaart (1770-1778) evenals het toponiem Varent. Toen een belangrijke straat zie de geconcentreerde bebouwing. Eerste deel van de straat was toen nog een dreef naar het zogenaamd "Goed ter Zele". De straat werd in 1891-1892 verhard met kasseien en later met essen afgezoomd. De straat heeft haar typische profiel met langsgrachten en beplante bermen behouden.

Straatbeeld getypeerd door verspreide bebouwing bestaande uit hoeves en boerenarbeidershuizen. Enkele sterk aangepaste hoeves onder meer nummer 26, met aan de straatzijde bepleisterde en geschilderde spitsbogige muurnis met Christus aan het kruis. Tal van (boeren)arbeidershuizen uit het eind van de 19de eeuw en begin 20ste eeuw van één bouwlaag en met eenvoudige bakstenen lijstgevel onder meer nummer 15, gekenmerkt door spaarvelden met aflijnende muizentandfries, nummer 26 getypeerd door rechthoekige muuropeningen met afgeschuinde bovenhoeken en bovenlichten van de schuiframen met gekleurd glas, nummer 66 met behouden schrijnwerk zie T-ramen en luiken.

• Afdeling Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumentenzorg West-Vlaanderen, Cel Monumenten en Landschappen, archief W/00227.
  • Een dorp in de West. Kaster, in curiosa, nummer 40, 2002, p. 23.
  • CORNILLY J., Monumentaal West-Vlaanderen, Deel I, arrondissement Ieper, Kortrijk, Roeselare, Tielt, Brugge, 2001, p. 30.

Auteurs: De Gunsch, Ann; De Leeuw, Sofie