erfgoedobject

Eenheidsbebouwing in art-nouveaustijl

bouwkundig element
ID: 11179   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/11179

Juridische gevolgen

Beschrijving

Enkelhuizen in spiegelbeeld, gedateerd "Anno" (nummer 16) "1913" (nummer 14) en "Den Dolfijn" (nummer 12) en "Walrus" (nummer 18), vermoedelijk naar ontwerp van Jacques De Weerdt. Nagenoeg identieke rijhuizen van telkens drie (benedenverdieping) en één traveeën en vier bouwlagen onder plat dak.

Geel bakstenen lijstgevels met aflijnende lisenen uitlopend in topstukken; driedelige bovenvensters telkens gevat in gebogen lijsten uitlopend op viskoppen en topstukken. Op de brede puilijsten sierlijke erkers bekroond met ijzeren gebombeerde balkonleuningen. Segmentbogige en rechthoekige (bovenverdieping nummers 14 en 16) vensters met fraaie roedeverdeling.

  • VANHOVE B., De Art Nouveau-architektuur in het Antwerpse: een doorsnede, Licentiaatsverhandeling Rijksuniversiteit Gent, 1978, 97.

Bron     : Kennes H., Plomteux G. & Steyaert R. met medewerking van Wylleman L. & Himler A. 1992: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Fusiegemeenten, Bouwen door de eeuwen heen in in Vlaanderen 3ND, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Steyaert, Rita
Datum  : 1992

Aanvullende informatie

Deze vier nagenoeg identieke gevels zijn gedateerd 1913 en omwille van stilistische redenen aan Jacques De Weerdt toegeschreven. Ze hebben een aantal details die duidelijk naar De Weerdt verwijzen, zoals het gebruik van vrouwenhoofden als basis voor lisenen, het doortrekken van lisenen tot pyloontjes boven de dakrand, de brede hoefijzerboogvorm in het bovenste register die zwierig doorloopt boven de dakrand, het gebruik van vissenkoppen als aanzet van de hoefijzerbogen. Anderzijds zijn de houten erkers van de eerste verdieping dan weer elementen die in geen enkel ander art-nouveauwerk van De Weerdt voorkomen. Ook het smeedwerk van de balkons is verwaterd tot een eenvoudig art nouveau geïnspireerd motief dat in niets herinnert aan de zwierigheid van het smeedwerk van zijn werken uit dezelfde periode.
  • Onroerend Erfgoed, digitaal beschermingsdossier DA002375, Art-nouveau- woningen te Antwerpen (BRENDERS F. en THIELS N., 2003).
Auteurs : Brenders, Francis, Thiels, Nancy
Datum: 02-03-2015

Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2019: Eenheidsbebouwing in art-nouveaustijl [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/11179 (Geraadpleegd op 22-08-2019)