Eenheidsbebouwing in art-nouveaustijl

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Antwerpen
Gemeente Antwerpen
Deelgemeente Borgerhout
Straat Herentalsebaan
Locatie Herentalsebaan 12-18, Antwerpen (Antwerpen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Antwerpen (adrescontroles: 23-07-2007 - 23-07-2007).
  • Inventarisatie Antwerpen (geografische inventarisatie: 01-01-1976 - 31-12-1992).
Links

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Eenheidsbebouwing in art-nouveaustijl

Deze vaststelling is geldig sinds 29-03-2019.

is beschermd als monument Eenheidsbebouwing van art nouveau burgerhuizen

Deze bescherming is geldig sinds 04-12-2003.

Beknopte karakterisering

Typologieburgerhuizen
Stijlart nouveau
Dateringvóór WO I
Betrokken personen

Beschrijving

Enkelhuizen in spiegelbeeld, gedateerd "Anno" (nummer 16) "1913" (nummer 14) en "Den Dolfijn" (nummer 12) en "Walrus" (nummer 18), vermoedelijk naar ontwerp van Jacques De Weerdt. Nagenoeg identieke rijhuizen van telkens drie (benedenverdieping) en één traveeën en vier bouwlagen onder plat dak.

Geel bakstenen lijstgevels met aflijnende lisenen uitlopend in topstukken; driedelige bovenvensters telkens gevat in gebogen lijsten uitlopend op viskoppen en topstukken. Op de brede puilijsten sierlijke erkers bekroond met ijzeren gebombeerde balkonleuningen. Segmentbogige en rechthoekige (bovenverdieping nummers 14 en 16) vensters met fraaie roedeverdeling.

  • VANHOVE B., De Art Nouveau-architektuur in het Antwerpse: een doorsnede, Licentiaatsverhandeling Rijksuniversiteit Gent, 1978, 97.

Bron: Kennes H., Plomteux G. & Steyaert R. met medewerking van Wylleman L. & Himler A. 1992: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Fusiegemeenten, Bouwen door de eeuwen heen in in Vlaanderen 3ND, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Steyaert, Rita

Datum tekst: 1992

Aanvullende informatie

Deze vier nagenoeg identieke gevels zijn gedateerd 1913 en omwille van stilistische redenen aan Jacques De Weerdt toegeschreven. Ze hebben een aantal details die duidelijk naar De Weerdt verwijzen, zoals het gebruik van vrouwenhoofden als basis voor lisenen, het doortrekken van lisenen tot pyloontjes boven de dakrand, de brede hoefijzerboogvorm in het bovenste register die zwierig doorloopt boven de dakrand, het gebruik van vissenkoppen als aanzet van de hoefijzerbogen. Anderzijds zijn de houten erkers van de eerste verdieping dan weer elementen die in geen enkel ander art-nouveauwerk van De Weerdt voorkomen. Ook het smeedwerk van de balkons is verwaterd tot een eenvoudig art nouveau geïnspireerd motief dat in niets herinnert aan de zwierigheid van het smeedwerk van zijn werken uit dezelfde periode.

  • Onroerend Erfgoed, digitaal beschermingsdossier DA002375, Art-nouveau- woningen te Antwerpen (BRENDERS F. en THIELS N., 2003).

Brenders, Francis & Thiels, Nancy (02-03-2015 )

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Herentalsebaan (Borgerhout)

Herentalsebaan (Antwerpen)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.