Meuleberg

Beschrijving

Landelijke weg lopende van de Tiegemberg naar de Hellestraat. Gebogen tracé aangegeven door arduinen paaltjes aan de westzijde van de straat. Weinig bebouwing. Tracé weergegeven op de Atlas der Buurtwegen (circa 1846). Vestigingsplaats van de "Bergmolen" en de uitkijktoren. Tevens voormalige vestigingsplaats van de zogenaamd "Belzebubmolen" of "Vindevogelsmolen" een houten standaardmolen, afgebroken in 1936 tijdens de verfilming van "het kwade oog" van Charles de Keukeleire en Herman Teirlinck. Op de hoek met de Hellestraat recente wegkapel.

• Afdeling Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumentenzorg West-Vlaanderen, Cel Monumenten en Landschappen, archief nummer W/01333.
  • VANDEMEULEBROEKE G., VAN DEN DORPE L., Terugblik op Tiegem, Tiegem, 1992, p. 154.

Auteurs: De Gunsch, Ann; De Leeuw, Sofie