erfgoedobject

Vier neoclassicistische burgerhuizen, architectenwoning Victor Durlet

bouwkundig element
ID
11181
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/11181

Juridische gevolgen

Beschrijving

Reeks neoclassicistische enkelhuizen van drie traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak, uit begin 20ste eeuw. Bepleisterde en beschilderde lijstgevels met geblokte gelijkvloerse verdieping en hardstenen plint, markante erkers of centraal balkon en gebogen fronton, doorlopende lekdrempels, cordons, rechthoekige vensters in geriemde omlijstingen en een klassiek hoofdgestel.

Nummers 16-18. Twee volgens repeterend schema gekoppelde, identieke burgerhuizen, waarvoor bouwaanvragen uit 1907 door de Naamlooze Bouwmaatschappij Vooruitzicht, respectievelijk opgetrokken voor rekening van de beheerders J. Van den Bergh en Jan Romeo, en voltooid in 1908. De plattegronden beantwoorden aan het klassieke type burgerhuis dat uit een hoofdvolume en een smalle achterbouw in entresol bestaat, ontsloten door de zijdelings ingeplante inkom- en traphal. Gelijkvloers de gebruikelijke enfilade van salon, eetkamer en veranda met bovenlicht, geflankeerd door de keuken annex pomphuis en wc in de achterbouw. Op de bovenverdiepingen gevelbrede voorkamer en achterkamer; kamer en badkamer boven de keuken in de achterbouw. Nummer 14 is van hetzelfde type.

Nummer 20. Eigen woning van de architect Victor Durlet (zoon), naar een ontwerp uit 1907, voltooid in 1908. Tot het bouwproject behoorde ook het links aanpalende huurhuis nummer 22 (verbouwd). De plattegrond beantwoordt aan het klassieke type burgerhuis dat uit een hoofdvolume en een smalle achterbouw in entresol bestaat, ontsloten door de zijdelings ingeplante inkom- en traphal. Gelijkvloers de gebruikelijke enfilade van salon, eetkamer en veranda, geflankeerd door de keuken annex pomphuis en wc in de achterbouw. De plattegronden van de bovenverdiepingen ontbreken in het bouwdossier.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 1399#4275-4276 (nummers 16-18) en 1399#4254 (nummer 20).

Auteurs: Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Vier neoclassicistische burgerhuizen, architectenwoning Victor Durlet [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/11181 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Stad Antwerpen

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.