Teksten van Vier neoclassicistische burgerhuizen, architectenwoning Victor Durlet

https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/11181

Vier neoclassicistische burgerhuizen, architectenwoning Victor Durlet ()

Reeks neoclassicistische enkelhuizen van drie traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak, uit begin 20ste eeuw. Bepleisterde en beschilderde lijstgevels met geblokte gelijkvloerse verdieping en hardstenen plint, markante erkers of centraal balkon en gebogen fronton, doorlopende lekdrempels, cordons, rechthoekige vensters in geriemde omlijstingen en een klassiek hoofdgestel.

Nummers 16-18. Twee volgens repeterend schema gekoppelde, identieke burgerhuizen, waarvoor bouwaanvragen uit 1907 door de Naamlooze Bouwmaatschappij Vooruitzicht, respectievelijk opgetrokken voor rekening van de beheerders J. Van den Bergh en Jan Romeo, en voltooid in 1908. De plattegronden beantwoorden aan het klassieke type burgerhuis dat uit een hoofdvolume en een smalle achterbouw in entresol bestaat, ontsloten door de zijdelings ingeplante inkom- en traphal. Gelijkvloers de gebruikelijke enfilade van salon, eetkamer en veranda met bovenlicht, geflankeerd door de keuken annex pomphuis en wc in de achterbouw. Op de bovenverdiepingen gevelbrede voorkamer en achterkamer; kamer en badkamer boven de keuken in de achterbouw. Nummer 14 is van hetzelfde type.

Nummer 20. Eigen woning van de architect Victor Durlet (zoon), naar een ontwerp uit 1907, voltooid in 1908. Tot het bouwproject behoorde ook het links aanpalende huurhuis nummer 22 (verbouwd). De plattegrond beantwoordt aan het klassieke type burgerhuis dat uit een hoofdvolume en een smalle achterbouw in entresol bestaat, ontsloten door de zijdelings ingeplante inkom- en traphal. Gelijkvloers de gebruikelijke enfilade van salon, eetkamer en veranda, geflankeerd door de keuken annex pomphuis en wc in de achterbouw. De plattegronden van de bovenverdiepingen ontbreken in het bouwdossier.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 1399#4275-4276 (nummers 16-18) en 1399#4254 (nummer 20).

Auteurs:  Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Vier neoclassicistische burgerhuizen, architectenwoning Victor Durlet [online], https://id.erfgoed.net/teksten/391480 (geraadpleegd op ).


Vier neoclassicistische burgerhuizen ()

Reeks neoclassicistische enkelhuizen van drie traveeën en drie bouwlagen, uit begin 20ste eeuw.

Bepleisterde en beschilderde lijstgevels met geblokte gelijkvloerse verdieping, markante erkers of centraal balkon, doorlopende lekdrempels, kordons en rechthoekige vensters in geriemde omlijstingen. Identieke nummers 16 en 18 met balkonvenster onder gebogen fronton.


Bron: KENNES H., PLOMTEUX G. & STEYAERT R. met medewerking van WYLLEMAN L. & HIMLER A. 1992: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Fusiegemeenten, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3nd, Brussel - Turnhout.
Auteurs:  Steyaert, Rita
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Vier neoclassicistische burgerhuizen, architectenwoning Victor Durlet [online], https://id.erfgoed.net/teksten/11181 (geraadpleegd op ).