Woning Van Lommel

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Woning Van Lommel

Beschrijving

Eengezinswoning in art-decostijl onder invloed van de Amsterdamse School, gebouwd in opdracht van 'directeur de société" Willem Marie Van Lommel, naar een ontwerp door de architect Léon Stynen uit 1925.

De woning Van Lommel behoort tot de vroegste realisaties van Léon Stynen, die pas in 1922 afstudeerde en vervolgens nog drie jaar stage liep bij architect Gerard De Ridder. Het ontwerp is nog sterk gekleurd door zijn vroegere academiewerk, en kwam in hetzelfde jaar tot stand met het monumentale, sterk Berlagiaanse wedstrijdontwerp voor het Casino van Knokke. Uit deze periode dateert ook een reeks cottagevilla's in Knokke, waaronder de sterk verwante tweewoonst Rokamar en Duinoord uit 1926. Pas na zijn bezoek aan de Exposition Internationale des Arts Décoratifs et Industriels Modernes van 1925 in Parijs, zal Stynen onder invloed van Le Corbusiers Pavillon de l’Esprit Nouveau, evolueren in de richting van het modernisme, met de woning Verstrepen in Boom uit 1927 als eerste belangrijke manifestatie.

Rijwoning in half open bebouwing van twee bij drie traveeën en één bouwlaag onder een mansardedak (pannen). Rode baksteenbouw in combinatie met witte natuursteen of simili. Karakteristieke volumewerking, expressief metselwerk en typische geometrische motieven. Voorgevel gemarkeerd door een breed zijrisaliet met driezijdige erker, zijgevel door een middenrisaliet met het overluifelde inkomportaal. Beide risalieten evenals de achtergevel nemen de vorm aan van een geknikte puntgevel met een polygonaal venster in de top, telkens asymmetrisch geflankeerd door conisch oplopende schoorstenen. Opvallend inkomportaal in paraboolboogvorm, gevat in een getrapte, meerledige omlijsting uitgevoerd in uitstralend metselverband, dat ook in de geveltoppen is toegepast. Tegen de achtergevel met glas overdekt terras opgevat als rondboogloggia. verder rechthoekige veellichten.

Volgens de bouwplannen is de plattegrond georganiseerd rond de centraal ingeplante inkom- en traphal. Op de begane grond salon aan straatzijde, eetkamer aan tuinzijde en keuken in de achterbouw, parallel aan het overdekt terras. Op de bovenverdieping grote slaapkamer vooraan, twee kleine slaapkamers achteraan en badkamer. In de topgeleding van het mansardedak vierde slaapkamer, mansardekamer en zolder. Van het interieur zijn nog talrijke onderdelen en details bewaard, zoals het schrijnwerk, marmer en glas in lood van de inkom- en traphal.

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1399#8598 (17 juni 1925).
  • Architectuurarchief Vlaanderen, archief Léon Stynen, dossier Van Lommel