Gekoppelde meergezinswoningen in art-decostijl

Beschrijving

Twee volgens spiegelbeeldschema gekoppelde meergezinswoningen in art-decostijl onder invloed van de Amsterdamse School, gebouwd in opdracht van de schoonbroers François White (linker pand, nummer 52) en Joseph Jonkers (rechter pand, nummer 50), naar een ontwerp door bouwmeester Leonard Verbeeck uit 1928, voltooid in 1929.

Bediende François White (Borgerhout, 1902-Sheffield, 1990) huwde op 11 september 1929 te Antwerpen met Fanny Celis (°Antwerpen, 1907). Joseph Jonkers (Borgerhout, 1892-Borgerhout, 1949) was gehuwd met Elisabeth White (Borgerhout, 1893-Schoten, 1992), de oudste zus van François. Beide bouwheren woonden al ten tijde van de bouwaanvraag op hetzelfde adres Florastraat 5 in Borgerhout. De Engelse oorsprong van de familie White gaat terug op overgrootvader Philip White (°Spitalfields, 1806), die in 1833 huwde in Borgerhout.

Rijwoningen van elk twee traveeën en twee bouwlagen onder een pannen mansardedak. Lijstgevel in rode baksteenbouw met expressief metselverband, met spaarzaam gebruik van witte natuursteen en blauwe hardsteen. Opstand gemarkeerd door zijrisalieten met oplopende, driezijdige erkers en een geknikte puntgevel als bekroning. Karakteristieke baksteendecoratie onder meer uitwaaierend rond de rondboogdeuren van de terugwijkende, gekoppelde portalen.

Volgens de bouwplannen hebben beide woningen een gespiegelde, licht afwijkende plattegrond, elk ontsloten door de zijdelings ingeplante inkom- en traphal. De begane grond omvat een suite van salon, eetkamer en overdekt terras, met de keuken achter de traphal. De eerste verdieping vormt een huuretage bestaande uit een slaapkamer, eetkamer en keuken, een badkamer in nummer 52 en een kinderkamer in nummer 50. Op de dakverdieping drie mansardes en een zolder.

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 1399#10933 (nummer 50) en 1399#10948 (nummer 52) (12 november 1928); vreemdelingendossier 481#209043.