Burgerhuis in art-decostijl

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Stadswoning

Beschrijving

Burgerhuis in classicerende art-decostijl gebouwd in opdracht van de zussen H., M.F. en M.Ph. Coeckelbergs, naar een ontwerp door de architect Joseph Louis Stynen uit 1936.

Rijwoning met enkelhuisopstand van drie traveeën en twee bouwlagen onder een pseudo-mansarde (leien) met gestrekte dakkapel. Lijstgevel uit rood baksteenmetselwerk in kruisverband, witte natuursteen voor omlijstingen en de fries en blauwe hardsteen voor de plint. Regelmatige ordonnantie, in de middenas gemarkeerd door het oplopende traplicht met sluitsteen, gebogen Frans balkon en smeedijzeren borstwering, boven een getraliede ronde oculus. Rechthoekige inkomdeur gevat tussen brede natuurstenen posten onder een gestrekte waterlijst en halfrond bovenlicht; rechthoekige garagepoort en vensters in geprofileerde omlijsting. Bewaarde houten inkomdeur en garagepoort, en stalen vensterschrijnwerk.

Volgens de bouwplannen gelijkvloers garage, inkom- en traphal aan straatzijde, woonkamer met overdekt terras, keuken en wc aan tuinzijde. Op de bovenverdieping vier slaapkamers en badkamer, op de ondiepe dakverdieping twee mansardekamers.

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1399#15623 (24 april 1936).