erfgoedobject

Architectenwoning Emiel Van Averbeke

bouwkundig element
ID
11187
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/11187

Juridische gevolgen

Beschrijving

Tweede eigen woonhuis van Emiel Van Averbeke, naar een ontwerp van 1921. Enkelhuis met strakke gevelcompositie, onregelmatige travee-indeling en drie bouwlagen onder plat dak.

Gecementeerde lijstgevel met sober gebruik van blauwe hardsteen. Markante erker. Rechthoekige muuropeningen, onder meer deur met tussendorpel en bovenlicht met glas in lood.

Volgens het bouwplan wordt het burgerhuis ontsloten door de zijdelings ingeplante inkom- en traphal. De lage begane grond omvat een kantoor en de keuken met 'monte plats'. Op de bel-etage neemt de woonkamer de straatzijde in, en een tweede kamer de tuinzijde. De tweede verdieping omvat twee slaapkamers en een toiletkamertje, de dakverdieping twee mansardes en een derde slaapkamer.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1399#6752 (21 mei 1921).
  • AERTS W. 1977: Emiel Van Averbeke (1876-1946). Stadshoofdbouwmeester. Zijn bijdrage tot de moderne bouwkunst te Antwerpen, onuitgegeven licentiaatsverhandeling Rijksuniversiteit Gent, 72, 125-126.

Bron: KENNES H., PLOMTEUX G. & STEYAERT R. met medewerking van WYLLEMAN L. & HIMLER A. 1992: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Fusiegemeenten, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3nd, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Steyaert, Rita
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Architectenwoning Emiel Van Averbeke [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/11187 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Stad Antwerpen

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.