erfgoedobject

Winkelhuis in art-nouveaustijl

bouwkundig element
ID
11188
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/11188

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoekpand
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Meergezinswoning met winkel in art-nouveaustijl, volgens de bouwaanvraag uit 1910 opgetrokken in opdracht van 'briquetier' en herbergier Louis Van de Looverbosch. Uit het bouwdossier vallen de ontwerper noch aannemer af te leiden. Tot het bouwproject behoorden ook de twee flankerende burgerhuizen Karel Geertsstraat 21 en Rechtestraat 21 die minder gaaf bewaard zijn. Ten opzichte van het bouwplan zijn deze panden tijdens de uitvoering onderling omgewisseld. Het torentje boven de privé-inkom in de eerste travee droeg oorspronkelijk een ingesnoerde leien spits met dakkapelletjes en windwijzer als bekroning.

Hoekpand van vijf traveeën en drie bouwlagen onder pseudo-mansarde. Lijstgevel uit gele baksteen geaccentueerd door witte baksteen en blauwe hardsteen. Hoger opgetrokken afgeschuinde hoektravee gemarkeerd door balkons, lisenen en een gebogen pseudo-fronton. Rechthoekige winkelramen en -deur met ijzeren I-balk; dito bovenvensters gevat in oplopende rondboogspaarvelden. De kleurrijke sgraffito- of églomisépanelen met medaillon en rankwerk op de borstweringen en boogvelden, zijn op één na bewaard. Houten kroonlijst op consoles.

Volgens de plattegrond beslaat de winkel met keuken en pomphuis annex wc de begane grond, en worden de verdiepingen ontsloten door een zijdelings ingeplante privé-inkom- en traphal. De flankerende panden beantwoorden aan de klassieke typologie van het burgerhuis met een enfilade van salon, eetkamer en veranda.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1399#5103 (1910).

Auteurs: Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Winkelhuis in art-nouveaustijl [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/11188 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Stad Antwerpen

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.