Architectenwoning en atelier Theodoor Vermeulen

Deelgemeente Borgerhout

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Architectenwoning en atelier

omvat de bescherming als monument Architectenwoning Theodoor Vermeulen
gelegen te Kattenberg_BO 116 (Antwerpen)

omvat de bescherming als monument Art nouveau burgerhuis

Beschrijving

Bouwmeesterswoning, woning en bureel-werkplaats (schrijnwerkerij, later melkerij) naar ontwerp van Theodoor Vermeulen in art-nouveaustijl van 1901. Kleurige bakstenen lijstgevels van drie bouwlagen met enkelhuisopstand.

Rijker uitgewerkte nummers 116 en 118. Beide met hoge sokkel opengewerkt met keldervensters, markante erker en sierlijke gevelbeëindiging. Gevarieerde muuropeningen, onder meer groot hoefijzerbogig (nummer 116, begane grond) en cirkelvormig (nummer 118, bovenverdieping) venster. Nummer 116 met boven de deur een gevelsteen met een voorstelling van de Romeinse wolvin, de aansluitende ijzeren leuningen links en rechts van de heden aangepaste erker verdwenen tijdens het onderzoek.

Aansluitend nummer 120: eenvoudige lijstgevel met gelijkvloerse verdieping onder ijzeren I-balk als puilijst; links brede schouderbogige doorgang met ijzeren spanten. Balkon van tweede bouwlaag werd verwijderd. Achterliggende bakstenen bedrijfsgebouwen met rechthoekige muuropeningen onder I-balken.

• Gemeente-archief Borgerhout,Bouwaanvragen 1901/78.
  • VANHOVE B., De Art Nouveau-architektuur in het Antwerpse: een doorsnede, Licentiaatsverhandeling R.U.G., 1978, 67.
  • VELDEMAN M., Art Nouveau architektuur in Groot-Antwerpen, in Gazet van Antwerpen, 17 oktober 1986, 26.

Auteurs: Steyaert, Rita