Heilig Hartcollege

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Limburg
Gemeente Maasmechelen
Deelgemeente Mechelen-aan-de-Maas
Straat Rijksweg
Locatie Rijksweg 357, Maasmechelen (Limburg)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Maasmechelen (adrescontroles: 12-06-2007 - 12-06-2007).
  • Inventarisatie Maasmechelen (geografische inventarisatie: 01-01-1996 - 31-12-1996).
  • Thematische inventarisatie 20ste-eeuwse kerken (geografische inventarisatie: 01-07-2008 - 31-12-2009).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Heilig Hartcollege

Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018.

is beschermd als monument Heilig Hartcollege

Deze bescherming is geldig sinds 14-03-2000.

Beschrijving

Oorspronkelijke benaming "Gesticht van het H. Hart". Een gevelsteen meldt dat het gebouwd werd in 1914 onder het episcopaat van de Heilige Rutten.

Monumentaal, U-vormig gebouw in eclectische stijl, met imposante hoofdvleugel aan straatzijde. Deze heeft een centraal, langgestrekt gedeelte van twee bouwlagen, geflankeerd door zware hoekrisalieten van drie bouwlagen en vier traveeën. De vijf middentraveeën zijn opgevat als een poortgebouw: de drie middentraveeën worden geflankeerd door twee torenachtige risalieten van elk één travee. Het geheel staat op een souterrain, gemarkeerd door een breukstenen plint. Pseudomansardedaken (leien) met dakvensters (tuitgevels) en afgewolfde dakkapellen; de torens van het poortgebouw zijn voorzien van tentdaken.

Bakstenen gebouwen, op de eerste bouwlaag afgewerkt met hardsteen (hoekbanden, banden, omlijstingen), op de bovenste bouwlaag met zachte, gele natuursteen. De vensters van het souterrain zijn bolkozijnen in een hardstenen omlijsting, de benedenvensters zijn getoogd, de bovenvensters rechth.; de afwerking verschilt op elke verdieping. Drieledig portaal: spitsboogpoorten in een geprofileerde, hardstenen omlijsting met neoromaanse zuiltjes als posten; oorspronkelijk houtwerk.

Twee vleugels strekken zich in zuidoostelijke richting uit achter beide hoekrisalieten. In de aldus gevormde, open ruimte werd een neoromaanse kapel ingeplant, aansluitend bij de middentravee van de centrale vleugel. Centraalbouw met octogonale kruising onder tentdak; lager schip en transept van een travee aan elke zijde, afgewerkt met puntgevels; absidiaal koor met kooromgang, geflankeerd door dienstgebouwen. Souterrain van breuksteen. Grote, halfronde vensters, grote roosvensters in de transepten, en kleine, gekoppelde rondboogvensters. Baksteen en hardsteen.

De achtergevel van de centrale vleugel heeft het souterrain en de eerste bouwlaag uitgewerkt als open gaanderijen: gedrukte spitsboogarcade op hardstenen zuilen.

De noordelijke vleugel is langer dan de zuidelijke: hier bevinden zich de aansluitend de voormalige "Vakschool". Rechts, de afdeling "Electriciteit", links, de afdeling "IJzerbewerking" (opschriften in de frontons. Deze vleugel telt drie bouwlagen; het souterrain is hier vervangen door en verhoogde begane grond.

Bron: Schlusmans F. 1996: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kantons Bilzen - Maasmechelen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14N3, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Schlusmans, Frieda

Datum tekst: 1996

Relaties

maakt deel uit van Rijksweg

Rijksweg (Maasmechelen)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.