Geografisch thema

Sarepta

ID
10207
URI
https://id.erfgoed.net/themas/10207

Beschrijving

Doodlopend zijstraatje van de Sint-Gilliskoorstraat. Bijbelse naam - verwijzend naar een stad in het oude Fenicië waar de profeet Elia wonderen verrichtte - van augustinessenklooster, orde afkomstig van het Zeeuwse Biervliet, in 1617 tot aan de afschaffing van de kloosters onder Jozef II gevestigd in het voormalig "Hof Sint-Pol", gelegen aan de Langerei. Recht gekasseid straatje. Aan de oostkant 19de-eeuwse eenheidsbebouwing met bakstenen lijstgevels, meestal beschilderd en met doorlopende lekdrempels op de bovenverdieping, nummers 2-6 + Sint-Gilliskoorstraat nummer 7 van 1852, nummers 8-12 van 1886 in plaats van drie lage huisjes met Vlaamse gevels. Ertegenover muur met steunberen, mogelijk horend bij het domein aan de Collaert Mansionstraat, zie Marcus Gerards (1562). Onder meer inrijpoorten van garages horend bij de Collaert Mansionstraat nummers 10, 12 en korfboogpoort op einde van de straat bij nummer 18.

  • Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nummer 99/1852, nummer 26/1886.

Bron: GILTÉ S., VANWALLEGHEM A. & VAN VLAENDEREN P. 2004: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Brugge, Middeleeuwse stadsuitbreiding, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 18nb Noord, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje; Van Vlaenderen, Patricia
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Sarepta [online], https://id.erfgoed.net/themas/10207 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.