Korte Raamstraat

Beschrijving

Van Noord-Gistelhof tot Sint-Gillisdorpstraat. Naamgeving zie Lange Raamstraat. Voornamelijk woonfunctie. Rechte, korte gekasseide straat. Oostkant volledig gedomineerd door appartementsgebouw (1992), zie Sterstraat nummer 38. westkant met vrij uniforme bebouwing, zowel diep- als breedhuizen van twee à zes traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, nummer 5 afgewolfd. Nummer 1/ Noord-Gistelhof: verankerde baksteenroodbeschilderde tuitgevel met vlechtingen, uit 17de tot 18de eeuw, volgens L. Devliegher ingrijpend verbouwd in 1946; restauratie van 1989 onder meer op de begane grond vervangen van winkelraam door twee vensters, in 2001 consoliderende "Kunstige Herstelling" naar ontwerp van architect J. De Laere (Brugge); verschillende muuropeningen met afgeschuinde dagkanten, afgeschuinde hoek uitlopend op beeldnis op console. Nummer 7/ Biddersstraat: verankerde bakstenen lichtgeel beschilderde lijstgevel, uit de 17de eeuw(?), vensters met afgeschuinde dagkanten. Nummers 3-5: verankerde, bakstenen en beschilderde 19de-eeuwse lijstgevels met fries onder de kroonlijst, nummer 5 van 1881 in plaats van huis van één bouwlaag met tuitgevel, bewaard houtwerk op de tweede bouwlaag.

• Dienst Infrastructuur en Ruimtelijke Ordening Brugge, Bouwvergunningen, nummer 746/1989, nummer 1176/1992, nummer 2101/2001.
  • Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nummer 49/1881.
  • DEVLIEGHER L. 1975: De huizen van Brugge, Kunstpatrimonium van West-Vlaanderen 2-3, Tielt, 170.