Twee neoclassicistische burgerhuizen

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Twee burgerhuizen

Beschrijving

Twee aanpalende dubbelhuizen van vier traveeën en twee of twee en een halve bouwlaag. Horizontaal benadrukte bepleisterde en beschilderde lijstgevels met rechthoekige muuropeningen, afgewerkt met een klassiek hoofdgestel. Deuren in geprofileerde hardstenen omlijsting, in nummer 45 met gestrekte waterlijst, en bovenvensters in stucomlijsting.

Nummer 43. Oorspronkelijk dubbelhuis van vier traveeën en één bouwlaag onder zadeldak van omstreeks 1830-1850, representatief voor de oudste bebouwing van de Kroonstraat. Frans (Franciscus Stephanus Jacobus) Posenaer (Antwerpen, 1844-Borgerhout, 1895), handelsagent van beroep, liet in 1887 de eerste en halve tweede verdieping toevoegen. Uit het bouwdossier vallen de ontwerper noch aannemer af te leiden. Posenaer en zijn echtgenote Maria Theresia Josephina De Bruyn (Antwerpen, 1845-Borgerhout, 1927) zijn de ouders van de kunstschilder Joseph Posenaer (Antwerpen, 1876-Borgerhout, 1935), hun oudste zoon, die volgens de gedenkplaat in dit huis overleed. Volgens het verbouwingsplan wordt de ongewijzigde begane grond over de volledige diepte doorsneden door de gang, met rechts daarvan het salon en de eetkamer, en links de spreekkamer, de traphal en de keuken.

Nummer 45. Oorspronkelijk dubbelhuis van hetzelfde type, te dateren in de periode 1830-1850, en eveneens verhoogd tot twee bouwlagen in het vierde kwart van de 19de eeuw.

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1399#1286 (8 juli 1887).