Driezwanenstraat

Beschrijving

Van Jeruzalem- naar Korte Rijkepijndersstraat. Zogenaamd naar de voormalige brouwerij "de drie Zwaantjes" aan de zuidzijde van de Carmersstraat, op de noordoostelijke hoek van de Korte Rijkepijndersstraat (zie Korte Rijkepijndersstraat nummer 24). Rechte, gekasseide straat.

Oorspronkelijk weinig bebouwing: op de kaart van Marcus Gerards (1562) worden beide straatzijden ingenomen door tuinmuren enerzijds horend bij de tuinen van de panden aan Carmersstraat tussen Jeruzalem- en Korte Rijkepijndersstraat. Anderzijds horend bij een pand aan de Jeruzalemstraat. In de loop van de 19de eeuw worden percelen aan de noordzijde ingenomen door eenvoudige bakstenen 19de-eeuwse rijhuizen van twee à vier traveeën en telkens twee bouwlagen. Nummer 5 van 1845 met links deur die toe- gang geeft tot de winkel in de Carmersstraat nummer 26. Nummers 7-11 opgevat als eenheidsbebouwing van vóór 1845 met bakstenen kordonvormende lekdrempels op de lage bovenverdieping en bakstenen klossen onder de goot, oorspronkelijk met typisch blind bovenvenster boven de deur. Nummer 3 vermoedelijk aanvankelijk een lage woning, die in de loop van de 19de eeuw werd opgetrokken. Begin van de straat ingenomen door de hoekpanden bij de Jeruzalemstraat. Zuidzijde ingenomen door tuinmuur van het pand Jeruzalemstraat nummer 17.

• Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nummer 61/1845.
  • DEVLIEGHER L. 1975: De huizen van Brugge, Kunstpatrimonium van West-Vlaanderen 2-3, Tielt, 55.
  • GOEDBIER A., GOEDBIER A., Bierverleden te Brugge. Degustieve wandeling langs biergetuigen, Brugge, 1994.

Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje; Van Vlaenderen, Patricia