Korte Rijkepijndersstraat

Beschrijving

Van Rolweg naar Carmersstraat. Zogenaamd naar de hier wonende rijkepijnders die aan de Sint-Jansbrug instonden voor het wegen, het bewaken en het vervoeren van de goederen. Oorspronkelijk vormde deze straat één geheel met de Rijkepijndersstraat. Pas in de 16de eeuw, werd een onderscheid gemaakt tussen de Korte Rijkepijndersstraat en de Rijkepijndersstraat.

Gekasseide straat met licht gebogen tracé bedekt met kasseien. Op de kaart van Marcus Gerards (1562) wordt de hoek met de Rolweg ingenomen door de "Erasmuskapel" of "Sint-Raaskapelle". In 1611 afgebroken naar aanleiding van de godsdiensttroebelen. Naast de oorspronkelijke religieuze functie ook commerciële functie zie hoekpand aan de Carmersstraat met achterin gelegen bijgebouwen die van 1540 tot 1926 functioneren als brouwerij "De Drie Zwanen".

Vrij homogeen straatbeeld. oostzijde ingenomen door diep- en breedhuizen. De brouwerijgebouwen zijn in 1936 vervangen door een eenheidsbebouwing in historiserende stijl (nummers 8-22). Nummer 4 oorspronkelijk twee arbeiderswoningen van vóór 1847 getypeerd door muizentandfries en doorgetrokken bakstenen lekdrempels op de bovenverdieping. Links van nummer 4, poort leidend naar het garagecomplex. Oostzijde ingenomen door tuinmuren van panden aan de evenwijdig lopende Jeruzalemstraat en banale 20ste-eeuwse bebouwing (nummers 1-5, nummer 7 van circa 1968).

• Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nummer 447/1936.
  • DEVLIEGHER L. 1975: De huizen van Brugge, Kunstpatrimonium van West-Vlaanderen 2-3, Tielt, 171.
  • GOEDBIER A., Bierverleden te Brugge. Degustieve wandeling langs biergetuigen, Brugge, 1994, p. 24.

Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje; Van Vlaenderen, Patricia