erfgoedobject

Meergezinswoning in art nouveau

bouwkundig element
ID
11194
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/11194

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Meergezinswoning
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Meergezinswoning met bakkerij gebouwd in opdracht van bakker Alfons Heylen (Lichtaart, 1876-Borgerhout, 1944), volgens het bouwdossier en de gevelinscriptie naar een ontwerp door de architecten, vader en zoon Peter en Hendrik Adolf Wittocx uit 1913. Bij twee opeenvolgende V-bominslagen op de bakkerij op 10 september 1944, kwam bakker Heylen kwam om het leven samen met zijn echtgenote Valerie Rubbens (Rupelmonde, 1878-Borgerhout, 1944), zoon en opvolger Louis Heylen (Antwerpen, 1905-Borgerhout, 1944) en kleinzoon Paul Heylen (Borgerhout, 1933-Borgerhout, 1944).

Rijwoning van vijf traveeën en vier bouwlagen onder zadeldak. Lijstgevel met parement van witte en groene brikken verwerkt met blauwe hardsteen. Regelmatige ordonnantie van rechthoekige bovenvensters met bewerkte lekdrempels en waterlijsten op de hoofdverdiepingen. Kleurrijke tegelpanelen in florale art nouveau op de borstwering van de eerste verdieping en onder de houten kroonlijst op consoles. Balkons met smeedijzeren borstwering in de tweede en vierde travee. Begane grond met links een houten inrijpoort tussen ijzeren kolommen en rechts een mooie smeedijzeren winkelpui, beide onder ijzeren I-balken. In het winkelportaal art nouveau tegeltableau met opschrift "BAKKERIJ DE KROON Alph. HEYLEN-RUBBENS GESTICHT IN 1905" afkomstig van "Helman Céramiques d'Art/Bruxelles" (zie opschrift).

Volgens de bouwplannen biedt de L-vormige plattegrond gelijkvloers ruimte aan de bakkerswinkel met achterliggende woonst. De doorrij links leidt naar het bedrijfsgebouw van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak achteraan op de binnenplaats, dat uit de bakkerij met oven, een stookplaats, paardenstal, twee dienstkamers en voorraadzolder bestaat. Bovenwoningen ontsloten door twee inkom- en traphallen. Op de eerste verdieping huurkwartier van twee kamers, en ruimer appartement van vijf kamers, beide met keuken, terras en wc. Op de tweede en derde verdieping telkens twee huurkwartieren van twee tot drie kamers met keuken, terras en wc.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1399#5911.

Auteurs: Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Meergezinswoning in art nouveau [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/11194 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.