Teksten van Meergezinswoning in art nouveau

https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/11194

Meergezinswoning in art nouveau ()

Meergezinswoning met bakkerij gebouwd in opdracht van bakker Alfons Heylen (Lichtaart, 1876-Borgerhout, 1944), volgens het bouwdossier en de gevelinscriptie naar een ontwerp door de architecten, vader en zoon Peter en Hendrik Adolf Wittocx uit 1913. Bij twee opeenvolgende V-bominslagen op de bakkerij op 10 september 1944, kwam bakker Heylen kwam om het leven samen met zijn echtgenote Valerie Rubbens (Rupelmonde, 1878-Borgerhout, 1944), zoon en opvolger Louis Heylen (Antwerpen, 1905-Borgerhout, 1944) en kleinzoon Paul Heylen (Borgerhout, 1933-Borgerhout, 1944).

Rijwoning van vijf traveeën en vier bouwlagen onder zadeldak. Lijstgevel met parement van witte en groene brikken verwerkt met blauwe hardsteen. Regelmatige ordonnantie van rechthoekige bovenvensters met bewerkte lekdrempels en waterlijsten op de hoofdverdiepingen. Kleurrijke tegelpanelen in florale art nouveau op de borstwering van de eerste verdieping en onder de houten kroonlijst op consoles. Balkons met smeedijzeren borstwering in de tweede en vierde travee. Begane grond met links een houten inrijpoort tussen ijzeren kolommen en rechts een mooie smeedijzeren winkelpui, beide onder ijzeren I-balken. In het winkelportaal art nouveau tegeltableau met opschrift "BAKKERIJ DE KROON Alph. HEYLEN-RUBBENS GESTICHT IN 1905" afkomstig van "Helman Céramiques d'Art/Bruxelles" (zie opschrift).

Volgens de bouwplannen biedt de L-vormige plattegrond gelijkvloers ruimte aan de bakkerswinkel met achterliggende woonst. De doorrij links leidt naar het bedrijfsgebouw van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak achteraan op de binnenplaats, dat uit de bakkerij met oven, een stookplaats, paardenstal, twee dienstkamers en voorraadzolder bestaat. Bovenwoningen ontsloten door twee inkom- en traphallen. Op de eerste verdieping huurkwartier van twee kamers, en ruimer appartement van vijf kamers, beide met keuken, terras en wc. Op de tweede en derde verdieping telkens twee huurkwartieren van twee tot drie kamers met keuken, terras en wc.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1399#5911.

Auteurs:  Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Braeken J. 2022: Meergezinswoning in art nouveau [online], https://id.erfgoed.net/teksten/391486 (geraadpleegd op ).


Meergezinswoning ()

Meergezinswoning in sobere art nouveau naar ontwerp van P. Withoef (?) van 1913. Bakstenen lijstgevel van vijf traveeën en vier bouwlagen onder zadeldak. Begane grond met rechts een mooie smeedijzeren winkelpui en een art nouveau tegeltableau met opschrift "Bakkerij de Kroon gesticht in 1905" afkomstig van "Helman Céramiques d'Art/Bruxelles" (zie opschrift).

  • Gemeente-archief Borgerhout, Bouwaanvragen 1913/223.

Bron: KENNES H., PLOMTEUX G. & STEYAERT R. met medewerking van WYLLEMAN L. & HIMLER A. 1992: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Fusiegemeenten, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3nd, Brussel - Turnhout.
Auteurs:  Steyaert, Rita
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Steyaert R. 1992: Meergezinswoning in art nouveau [online], https://id.erfgoed.net/teksten/11194 (geraadpleegd op ).