Venkelstraat

Beschrijving

Van Jeruzalemstraat naar Rolweg met L-vormig verloop. Oorspronkelijke straatnaam is "Diefhoek" zogenaamd naar elleboogvorm van de straat maakt. Oude naamgeving sinds de jaren 1400. In dagelijks gebruik straatnaam "Vinkelstraat". Huidige straatnaam is waarschijnlijk een vervorming van winkelstraat. Archiefteksten vermelden "in de Wynckelstrate an den Diefhouc". Vanouds een straat met een L-vormig verloop. Marcus Gerards (1562) tekent er overwegend tuinmuren onder meer horend bij de hoekpanden Jeruzalemstraat. Op de Poppkaart (1862) komt schaarse bebouwing voor. Gezicht op de toren van de Jeruzalemkerk en de torenspits van de Sint-Annakerk. De bebouwing bestaat enerzijds uit 19de-eeuwse panden zoals. nummers 1-3 van 1910, nummers 8-12 eenheidsbebouwing van 1872 ter vervanging van een magazijn; nummer 7 vervangt een woning van één bouwlaag. Anderzijds poortgebouwen vanouds horend bij de panden aan de Jeruzalemstraat. Ook en aantal garageboxen en een school sinds 1938. Bij het einde van de straat zijn in 1996 buurtgarages en fietsenberging gebouwd.

• Dienst Infrastructuur en Ruimtelijke Ordening Brugge, Bouwvergunningen, nummer 1046/1996.
  • Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nummer 78/1872, nummer 64/1880, nummer 300/1910, nummer 709/1939.

Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje; Van Vlaenderen, Patricia