erfgoedobject

Eclectisch winkelhuis

bouwkundig element
ID
11195
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/11195

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Winkelhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Winkelhuis in eclectische stijl met neo-Vlaamserenaissance-inslag naar een ontwerp door de architect Frans Mertens uit 1903. Opdrachtgever was de slager Dieudonné Jacobus Amabilis Stockeyr (Beernem, 1850-Borgerhout, 1922), op 4 februari 1880 te Borgerhout gehuwd met Maria Braekmans (°Halle, 1859). Frans Mertens was gehuwd met hun oudste dochter de operazangeres Celina Prudentia Josepha Stockeyr (°Borgerhout, 1880).

Rijwoning van vier traveeën en twee bouwlagen onder een zadeldak (nok parallel aan straat, leien). Asymmetrische opstand uit gele baksteen en blauwe hardsteen voor de plint, cordons, speklagen, posten, sluit- en dekstenen. Drie rechter traveeën gemarkeerd als risaliet met tuitgevel: klassieke houten winkelpui met middenportaal en wortelmotieven, centraal balkon oorspronkelijk met smeedijzeren borstwering op de bovenverdieping, tweeledige geveltop met drielicht en pinakel. Links Brugse travee met inrijpoort onder ijzeren I-balk, en getuit dakvenster met schouderstukken als bekroning. Het topstuk, een beeld van een middeleeuwse man met bijl stelt de 14de-eeuwse Brugse beenhouwer en vrijheidsstrijder Jan Breydel voor. Rechthoekige bovenvensters met boogveld. Bewaarde houten inkompoort en smeedijzeren keldertralies; vernieuwd vensterschrijnwerk.

Volgens het bouwplan wordt de begane grond in de linker travee ingenomen door de doorrij naar de binnenplaats. De drie rechter traveeën omvatten de winkel aan de straat, waarachter de traphal en de woonkamer met veranda, die wordt geflankeerd door de keuken annex pomphuis in de smalle achterbouw; met glas overdekte 'koer' en wc achteraan. De plattegronden van de bovenverdiepingen ontbreken in het bouwdossier.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1399#3526 (2 maart 1903).

Auteurs: Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Eclectisch winkelhuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/11195 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Stad Antwerpen

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.