Parochiekerk van Onze-Lieve-Vrouw ter Sneeuw

Beschrijving

Een eerste kapel van Onze-Lieve-Vrouw van Victorie of "beenhouwerskapel" van 1536, ressorterend onder Deurne, gesloopt in 1844, na de oprichting van de zelfstandige parochie in 1837 en de bouw van een neogotische kerk (1841-1843) naar ontwerp van Ferdinand Berckmans; verwoest in 1944 en vervangen door het huidige gebouw naar ontwerp van Joseph Willems en Joseph Louis Stynen van 1949.

Driebeukige bakstenen basiliek van zeven traveeën met vlakke koorsluiting onder koperen zadeldak; vierkante toren aan koorzijde (ten noorden). Hoge baksteengevels geritmeerd door lisenen, rondboogvensters.

Witbepleisterd interieur en meubilair geïnspireerd op vroeg-christelijk basilicaal type.

• Provinciaal Archief Antwerpen, Kerken, Borgerhout, O.-L.-Vrouw ter Sneeuw, dossier 27, plannen K 8.

Auteurs: Steyaert, Rita