Geografisch thema

't Zweerd

ID
10291
URI
https://id.erfgoed.net/themas/10291

Beschrijving

Bouwblok aan noordoostelijke zijde van de Engelstraat, tussen Zwarte- en Witteleertouwersstraat. Naam ontleend aan de 16de-eeuwse brouwerij "'t Zweerd", zogenaamd naar een kromzwaard dat nu verwerkt is in de windwijzer op het gebouw.

Sinds 1982, deels afgebroken om, in opdracht van de Brugse Maatschappij voor Huisvesting naar ontwerp van de architecten V. De Smet en J. Depuydt (Brugge) te worden aangepast als sociaal wooncomplex bestaande uit enkele wooneenheden rondom een gemeenschappelijk binnenplein.

In de loop van de 19de eeuw, brouwerij met brouwerswoning (zie Zwarteleertouwersstraat nummer 49a) zogenaamd woning "Van der Ghote", naar de brouwersfamilie die van 1807 tot 1965 de brouwerij uitbaat. In 1830, aan kant van Zwarteleertouwersstraat uitgebreid met neoclassicistisch getint magazijn van zeven traveeën, deels gesloopt in 1965 (Zwarteleertouwersstraat nummer 49) zie de twee resterende bogen op Toscaanse zuilen. In 1855, verbouwingen ter hoogte van de Zwarteleertouwersstraat ondermeer verhogen van rechtertravee en aanbrengen van rondboogopening. In 1904, bouwen van een feestzaal achter de herberg van de brouwerij.

Heden complex met deels verankerde en bakstenen gevels van twee à vier bouwlagen onder verschillende daken (Vlaamse pannen). Op de hoek Zwarteleertouwers-/Engelstraat, Onze-Lieve-Vrouwebeeld onder baldakijn; onderaan bronzen plaatje met afbeelding van soldaat; voorts ook gevelsteen met afbeelding van een brandende toorts. Op het binnenplein herinneren stenen met opschrift aan familie Van der Ghote onder meer "DESE KETELS GEPLAEST DOOR MYNHEER VAN DER GHOTE ON IAER 1837" en "DEZEN STEEN IS GEPLAETST DOOR MEVR. VANDERMEERSCH...".

  • Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nummer 54/1830, nummer 182bis/1855, nummer 235/1904.
  • CARLIER W. 1988: 't Zweerd. De voormalige brouwerij Van der Ghote, Brugse Gidsenkroniek XXI.3, 45-50.
  • DEVLIEGHER L. 1974: De huizen van Brugge, Brugge, 466.
  • GOEDBIER A. 1994: Bierverleden te Brugge. Degustieve wandeling langs biergetuigen, Brugge, 44.

Bron: GILTÉ S., VANWALLEGHEM A. & VAN VLAENDEREN P. 2004: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Brugge, Middeleeuwse stadsuitbreiding, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 18nb Zuid, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje; Van Vlaenderen, Patricia
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Is deel van
    Magdalenakwartier

  • Is deel van
    Sociale huisvesting Van der Ghote

  • Omvat
    Brouwerswoning Van der Ghote bij de brouwerij 't Zweerd


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: 't Zweerd [online], https://id.erfgoed.net/themas/10291 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.