Driekroezenstraat

Beschrijving

Van Nieuwe naar Oude Gentweg. Benaming afkomstig van het nabijgelegen huis "De Drie Kroezen", naar verluidt vroeger gelegen aan de Oude Gentweg. Korte gekasseide straat met grosso modo recht tracé . Tweevoudige functie: sociaal-religieus (westzijde) en residentieel (oostzijde). Westzijde volledig ingenomen door de witbeschilderde gevels van godshuis "Onze-Lieve-Vrouw van de Zeven Weeën" (nummers 2-8) en de achtergevels van godshuis "Sint-Jozef" aan de Nieuwe Gentweg. Voornamelijk breedhuizen met afwisselend trapgevels (nummer 2-8) of lijstgevels zoals nummer 11-15, eenheidsbebouwing van telkens twee traveeën en twee bouwlagen, opgetrokken in 1846 ter vervanging van een blinde muur: bepleisterde of bakstenen lijstgevels getypeerd door doorgetrokken lekdrempels op de bovenverdieping; nummer 19, soortgelijk pand van 1858.

• Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nummer 44/1846, nummer 157/1858.
  • DEVLIEGHER L. 1975: De huizen van Brugge, Kunstpatrimonium van West-Vlaanderen 2-3, Tielt, 55.