Geerolfstraat

Beschrijving

Van Eeckhoutstraat naar Pandreitje. Zogenaamd naar 13de-eeuws geslacht van Geerolfs. Korte, gekasseide straat met nagenoeg recht tracé , ten vroegste ontstaan in de loop van de 16de eeuw. Toegankelijk via ijzeren hekje in Pandreitje loopt achter zuidelijke bebouwing - voornamelijk ter hoogte van nummer 12 - een voormalige gekasseide brandgang, in verbinding met nieuwbouw aan de Willemstraat.

Gevarieerde bebouwing van voornamelijk breedhuizen, in kern opklimmend tot de 17de eeuw. Breedhuizen van vier à acht traveeën en twee bouwlagen, al dan niet met bepleisterde en beschilderde lijstgevels. Nummer 3 bewaart een bovenvenster rechts met afgeschuinde dagkanten en centraal een blind venster met imitatiebeschildering van de roede- verdeling. Nummer 6-8 van 1845, later gesplitst en nummer 8 gevoegd bij Eeckhoutstraat nummer 19 en voorzien van garagepoort. Nummer 1, gebouwd als "Kunstige Herstelling" van 1936-1937 naar ontwerp van architect W. Isselee (Brugge) zie gevelsteen "ANNO 1936".

• Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nummer 27/1936.
  • DEVLIEGHER L. 1975: De huizen van Brugge, Kunstpatrimonium van West-Vlaanderen 2-3, Tielt, 89.