Groenerei

Beschrijving

Van Steenhouwersdijk naar Predikherenstraat. Tot circa 1825 ook Steenhouwersdijk genaamd; huidige benaming, gebruikt voor naam én parallel lopende rei, afgeleid van een niet nader te bepalen herberg "'t Groene". Tot het uitgraven van de Coupure in 1751-1753, afgebakend door het "Vuldersreitje" en de houten brug zogenaamd "Losse brug" zie Marcus Gerards (1562); op deze kaart bestaat de bebouwing voornamelijk uit grote panden onder meer met schermgevels (huidig nummer 2); voorts is tussen de huidige nummers 12 en 14 een doorgang naar Predikherenstraat getekend, op de Poppkaart (1865) zogenaamd "Sortie 1015".

Rechte, gekasseide straat, die vanaf hoek met Coupure tot aan Predikherenstraat vernauwt tot wandelpad, afgeboord door enkele meerpalen. Aan noordwestkant loopt de Reie, afgeboord met bakstenen borstwering en natuurstenen dekplaten; over de Reie komt ter hoogte van kruising met Peerdenstraat de Peerdenbrug. Gevarieerde bebouwing van - zeker tussen Meestraat en Peerdenstraat - rijke burger- en herenhuizen, met kern opklimmend tot de eerste helft van de 16de eeuw zie nummer 2.

Nummer 7, appartementsgebouw van 1960 in weinig vernieuwende baksteenstijl.

Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje; Van Vlaenderen, Patricia