Koningin Astridpark

Beschrijving

Openbaar stadspark omgeven door Park (ten noorden), Minderbroedersstraat (ten oosten), Schaarstraat met de Heilige Magdalenakerk (ten zuiden) en Stalijzerstraat (ten westen). Aanvankelijk zogenaamd "Hof der Recoletten" naar de voormalige eigenaars met name de recoletten of minderbroeders (franciscanen) en vanaf 1906 officieel "Jardin Botanique" of "Botanieken Hof"; huidige naam pas in gebruik na de dood van de koningin in 1935. Na de Tweede Wereldoorlog tijdelijk zogenaamd "Raoul Meertenspark" als hulde aan de overleden buurtbewoner zie Minderbroedersstraat nummer 18. Aangelegd op grond van het voormalige minderbroederklooster zie Minderbroedersstraat. 1246: minderbroeders verhuizen van Sint-Gillisdorpstraat naar stuk grond in het stadsdeel "Braamberg" en bouwen er hun klooster. 1562: Marcus Gerards tekent een grote kloosterkerk van het basilicale type met ten zuiden aansluitende kloostergang en bijgebouwen, het geheel ommuurd en ten westen palend aan "'t Pand" zie Pandreitje. Ten westen, op hoek met voormalige Schaarstraat, uitgestrekte aangelegde tuin. 1796: minderbroeders worden verjaagd en de gebouwen circa 1800 afgebroken. Na openbare verkoop van bouwresten in 1809, komen klooster en tuin in handen van particulieren. Circa 1850: na perikelen aangekocht door de Stad als uitbreiding van de gevangenis "'t Pand", voor de bouw van de Heilige-Magdalenakerk en de overige 2,5 ha voor aanleg van een park.

1851-1852: aanleg naar ontwerp van tuinarchitect E. Rosseels (Leuven) naar het voorbeeld van de Engelse, 18de-eeuwse landschapsstijl onder meer met haast centrale, niet gerealiseerde kiosk. 1858-1859: bouw van de kiosk op achthoekige, hardstenen onderbouw onder leiding van aannemer F. De Vestel en met eclectisch, gietijzeren hoofdgestel op gekoppelde balusterachtige zuilen, waartussen telkens balustrade, ontworpen door het Atelier de sculpture L. Le Soinne en J. Witmeur (Jupille) naar het voorbeeld van de kiosk van Verviers. 1936: plaatsing van bronzen borstbeeld van koningin Astrid van de hand van beeldhouwer A. De Wispelaere (Brugge). Circa 1950: opfleuren van het park door middel van kleurrijke mozaïekbloemperken. 1956: plaatsen, in de vijver, van bronzen beeld "Man met de zeeslak" van G. Devreese (Kortrijk), afkomstig van de Kunstberg te Brussel. 1995: kleurstelling van kiosk.

Aangelegd park met grasperken, boomgroepen, een centrale vijver, kronkelende wandelpaden, een dichte randbeplanting en banken. Merkwaardig bomenbestand bestaande uit (Oosterse) platanen, bruine beuken, treurwilgen, essen, hemelbomen, honingbomen, trompetbomen, tulpenbomen, witte esdoorns, zomerlinden en magnolia's. Oosthoek recent ingenomen door omheind speelplein met steen waarop "OPGERICHT DOOR DE V.Z.W. KINDERPARKEN KONINGIN ASTRID VAN DE PROVINCIE WEST-VLAANDEREN EN DE STAD BRUGGE". In noordswesthoek, klein plantsoen met hoger vermeld beeld met opschrift "KONINGIN ASTRID"; natuurstenen Griekse vaas op sokkel en "Dolfijn met Kind" van P. Pepers (Brugge).

• Dienst Monumentenzorg en Stadsvernieuwing Brugge, Nota, 3 juli 1990.
  • ADRIANSENS W. (ed.), Groen Brugge, 1987, p. 53-55.
  • BAES W., WILLEMS J., DE BLIECK A., Van Rame tot Coupure, Brugge, 1997, p. 88-89.
  • BEERNAERT B. (e.a.), Huizen en hun bewoners. Een 16de-eeuwse stadswandeling door Brugge, Brugge, 1998, p. 64-67.
  • CORNILLY J., Kiosken in Vlaanderen, in In de steigers, V, 1998, nummer 2, p. 45.
  • RAU J., Het verdwenen Minderbroedersklooster in Brugge, in Brugge die scone, XIII, 1991, nummer 2, p. 10-11.

Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje; Van Vlaenderen, Patricia