Park

Beschrijving

Van Gevangenis- naar Minderbroedersstraat. Naam afgeleid van het aanpalende Koningin Astridpark; op Poppkaart (1865) deel van de toenmalige "Gevangstraet" en tot 1936 zogenaamd "Parkplaats". Rechte, vrij brede straat met gekasseid wegdek, gelegen aan noordzijde van het Koningin Astridpark. Gevarieerde bebouwing van enerzijds breedhuizen van drie à vier traveeën en twee à drie bouwlagen onder zadel- of schilddaken, met bepleisterde lijstgevels uit de 19de eeuw (nummers 1, 3, 5 en 7). Anderzijds enkele panden met puntgevels, vermoedelijk uit de 17de eeuw.

Nummer 1. Breedhuis van enkelhuistype op U-vormige plattegrond; vier traveeën en twee en een halve bouwlaag onder zadeldak (Vlaamse pannen); kern mogelijk uit de 16de tot 17de eeuw zie kelder met tongewelf en balklagen. Bepleisterde en wit-beschilderde lijstgevel uit de eerste helft van de 19de eeuw en in 1847 verhoogd met een halve bouwlaag onder een bekronende houten kroonlijst op klossen. Rechthoekig vensters op beschilderde arduinen lekdrempels; op begane grond houten rolluikkasten en op tweede bouwlaag sierlijke, gietijzeren vensterleuningen. Interieur. De tuinvleugel bewaart een opkamer en een gedeeltelijk gepolychromeerde, laatgotische schouw met mannenkopjes. Nummers 3 en 5, soortelijk panden onder meer nummer 3 van 1854 en nummer 5 met 17de-eeuwse kern zie balklagen en ankers .

• Dienst Monumentenzorg en Stadsvernieuwing Brugge, Fiche, februari 1985.
  • Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nummer 83/1847, nummer 125/1854.