Peerdenstraat (Magdalenakwartier)

Beschrijving

Oorspronkelijk van Hoogstraat naar Peerdenbrug, naar aanleiding van de aanleg van de tweede omwalling doorgetrokken tot Predikherenstraat. Korte, rechte gekasseide, onderbroken ter hoogte van de Groenerei door de Peerdenbrug. Vanouds woonfunctie.

Straat gedomineerd door witbepleisterde hoekpanden bij Groenerei (nummers 5 en 6); voorts gevarieerde bebouwing in kern opklimmend tot de eerste helft van de 14de eeuw. Nummers 25-29, eenheidsbebouwing van drie huizen volgens repeterend schema, opgetrokken in 1839 met typerende doorgetrokken lekdrempels op de bovenverdieping; nummer 29 (rechts ervan), breedhuis van twee traveeën en één verhoogde bouwlaag.

Tevens weinig vernieuwde baksteenbouw van de jaren 1960 (nummer 23).

• Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nr. 91/1839, nr. 101/1844.