Wijngaardstraat

Beschrijving

Van Katelijnestraat naar Wijngaardplein. Benaming verwijst naar de "Wijngaard", zijnde laag gelegen grasland, verkeerdelijk geïnterpreteerd als terrein waar wijndruiven werden gekweekt. Van 1546 tot 1954, vestingplaats van brouwerij "De Anker" ter hoogte van nummer 9 zie gevelsteen met anker, vanaf de 19de eeuw zogenaamd "De Valk". Maakt deel uit van voornaamste toeristische circuit in de stad doch met behoud van oorspronkelijke woon- handelsfunctie zie als horeca of winkel ingerichte begane gronden. Tot nummer 13-15 opgenomen in beschermde stadsgezicht "Minnewater".

Haast rechte, gekasseide straat die naar Wijngaardplein toe verbreedt en erbij aansluit met een soort van pleintje. Centrale armpomp: een postament van arduin, aan twee zijden voorzien van een bronzen paardenkop als pompmond en een waterbak. Gevarieerde bebouwing van voornamelijk diephuizen met puntgevels uit de 17de eeuw (nummers 13-15, 17, 23 en 25); ook herbouwd onder meer nummer 18, oorspronkelijk uit de 16de eeuw, is gesloopt in 1946 en samen met aanpalend breedhuisje links herbouwd naar ontwerp van architect F. Dendooven (Brugge); nummer 19 met begane grond van gesinterde baksteen en een sinds 1943 naar ontwerp van architect M. De Meester (Brugge) herbouwde bovenverdieping. Nummer 21 is opgetrokken in 1928 ter vervanging van een lijstgevel. Voorts eenvoudige 19de-eeuwse lijstgevels zoals nummer 12-14, samenstel van twee enkelhuizen uit de 19de eeuw beide met dakvenster in tuitgevel van 1924; nummer 29-31 van 1891; nummer 30 uit het tweede kwart van de 19de eeuw. Nummers 20- 22 bewaren mogelijk 18de-eeuwse kern zie moerbalk in nummer 20 doch gevel uit de 20ste eeuw; 18de-eeuwse schuiframen met kleine roedeverdeling en twee zeshoekige schouwen op vierkante basis. Ook panden uit de 20ste eeuw zoals nummers 6 en 16 in historiserende stijl, nummer 16 naar toestand van vóór 1857; banale baksteenbouw van jaren 1960-1970 onder meer nummers 4, nummer 10, nummer 27 van vóór 1967. Nieuwbouw: nummers 3-5 en nummer 9 van 1989 naar ontwerp van architect C. Creytens (Brugge).

• Afdeling Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumentenzorg West-Vlaanderen, Cel Monumenten en Landschappen, archief, doss. DW002007.
  • Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nummer 124/1857, nummer 715/1924, nummer 863/1928, nummer 192/1943, nummer 735/1946.
  • ARNOU R., FORMESYN M., Brugge nog sconer? Een wandeling door het hedendaagse Brugge, Brugge, 1989, nummer 32.
  • GOEDBIER A., Bierverleden te Brugge. Degustieve wandeling langs biergetuigen, Brugge, 1994, p. 47.

Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje; Van Vlaenderen, Patricia