Willemstraat

Beschrijving

Doodlopende zijstraat van Eekhoutstraat. Oorspronkelijk zogenaamd "Willem Dullestraatje" naar bewoner, later geëvolueerd tot "Heer Willemstraatje" zie kaart van Marcus Gerards (1562); tevens in de loop van de 16de eeuw zogenaamd "Pandstraatje" omwille van de nabijheid van "'t Pand" zie Pandreitje.
Volgens archeologische resten, net zoals de Eekhoutstraat en Garenmarkt, belangrijke middeleeuwse vestingplaats van leerlooiers. Op kaart van Marcus Gerards (1562) afgebeeld als enige verbinding naar de volledig gesloten handelsgalerij "'t Pand". Sinds begin 2000 leidt het straatje naar nieuwbouw- project "'t Pandreitje" met ondergrondse parking, winkelcentrum en appartementen naar ontwerp van architecten Haverhals-Heylen (Antwerpen).

Rechte, gekasseide straat gedomineerd door nieuwbouwcomplex op hoek met Eekhoutstraat met winkel- en woonruimte rondom binnenpleintje, gerealiseerd naar ontwerp van ontwerp- en studiebureau Desmet-Depuydt (Brugge).

Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje; Van Vlaenderen, Patricia