Koolbrandersstraat

Straat Koolbrandersstraat

• Inventarisatie Brugge - deel B (geografische inventarisatie: 01-01-2004 - 31-12-2004).

Beschrijving

Van Oost- naar Westmeers. Naamgeving vanaf de 19de eeuw en wellicht verwijzend naar aldaar gevestigd houtskoolbedrijf; in de 16de eeuw aangeduid als "Spijkelboordstraat", zijnde een smalle boor. Marcus Gerards (1562) tekent een smal verbindingsstraatje met tuinmuren van huizen aan de Oost- en Westmeers. Rechte gekasseide straat. Uitsluitend bewoning. Breedhuizen van twee à vier traveeën onder zadeldaken. Bebouwing opklimmend tot de 17de eeuw. Oorspronkelijk overwegend enkelhuizen van één bouwlaag in de 19de eeuw vervangen door eenheidsbebouwing zie nummers 6-12 (1883) en nummers 14-20 (1865). Nummer 11 (1895) is een dubbelhuis met neogotische gevel naar ontwerp van architect A. Van Heede (Brugge), in plaats van vijf huisjes; nummer 2 (1880) vervangt gedeeltelijk een trapgevel op hoek met Oostmeers nummer 20.

• Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nummer 13/1865, nummer 12/1880, nummer 123/1883, nummer 118/1895.
  • DEVLIEGHER L. 1975: De huizen van Brugge, Kunstpatrimonium van West-Vlaanderen 2-3, Tielt, 68.

Bron: Gilté S., Vanwalleghem A. & Van Vlaenderen P. 2004: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Brugge, Middeleeuwse stadsuitbreiding, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 18NB Zuid, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Gilté, Stefanie; Van Vlaenderen, Patricia & Vanwalleghem, Aagje