Brandstraat

Beschrijving

Van Lane naar Schouwvegersstraat. Oorspronkelijke naam "Sint-Jansstraatje" zogenaamd naar de vroegere eigenaar, het Sint-Janshospitaal. Huidige naamgeving herinnert vermoedelijk aan de brand van 1415 die een hele buurt in vlammen zag opgaan. Thans gekasseide straat met recht verloop.

Lang onbebouwd gebied. Circa 1790 laat de rijke Brugse handelaar Pieter Gerbo een beluik of zogenaamd fort bouwen bestaande uit zeventien huisjes. Volgens foto's van circa 1909 hebben de huisjes aan de straatzijde een haast blinde gevel, aan de kant van het gemeen erf rechthoekige muuropeningen. Bouwvallige huisjes zijn inmiddels vervangen door vijftien ruime arbeiderswoningen met bovenverdieping. De woonfunctie zet zich tot op heden voort. Oudste bebouwing opklimmend tot de 19de eeuw meestal opgevat als eenheidsbebouwing zie nummers 3-13, waarvan nummer 9 gewijzigd is in 1963. Nummers 2-16 uit het eerste kwart van de 20ste eeuw met geblokte ontlastingsbogen. Voorts ook weinig innovatieve nieuwbouw uit de tweede helft van de 20ste eeuw zie nummer 9 (1967), nummers 18-20, nummers 19-21 (1951), nummer 23 (1951), nummer 25 (1951), nummer 27 (1948), nummer 34, nummer 36 met historiserende trapgevel.

• Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nummer 15/1911, nummer 1094/1950, nummer 47/1951, nummer 70/1951, nummer 267/1951, nummer 686/1951, nummer 758/1951, 1033/1951, nummer 106/1967.
  • DEVLIEGHER L. 1975: De huizen van Brugge, Kunstpatrimonium van West-Vlaanderen 2-3, Tielt, 39.
  • RAU J., De huisvesting van het proletariaat in het 19de-eeuwse Brugge. De forten, in Brugs Ommeland, XXXVI, 1996, nummer 1-4, p. 25-31.
  • RYCKAERT M., De omvang van de "grote brand" te Brugge in 1415, in Biekorf, LXXVI, 1975-1976, p. 23-29.

Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje; Van Vlaenderen, Patricia