erfgoedobject

Architectenwoning Alphonse Pauwels

bouwkundig element
ID
11209
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/11209

Juridische gevolgen

Beschrijving

Enkelhuis van drie traveeën en drie bouwlagen in neorenaissancestijl van circa 1905. Natuurstenen lijstgevel doorbroken met verhoogde halsgevel, onder pseudo-mansardedak (leien).

Benedenverdieping met doorlopende banden afgesloten door puilijst als basis voor de opengewerkte borstwering en het centraal balkon. Hogerop verwerking van renaissancekenmerken zoals lisenen, schijven, reliëfs (verweerd), panelen en driehoekige frontons. Smeedijzeren topornamenten, onder meer windwijzer.


Bron: KENNES H., PLOMTEUX G. & STEYAERT R. met medewerking van WYLLEMAN L. & HIMLER A. 1992: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Fusiegemeenten, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3nd, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Steyaert, Rita
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Aanvullende informatie

Eigen woning van de architect Alphonse Pauwels, naar een ontwerp uit begin 1902. Het opvallende pand behoort tot het vroege oeuvre van de toen pas 25-jarige architect, die hier zijn gehele verdere loopbaan gevestigd bleef. Pauwels was actief van 1895 tot  zijn overlijden midden jaren 1930. Omstreeks de eeuwwisseling tekende hij voor een groot aantal burgerhuizen in de heersende neoclassicistische stijl, zowel in Borgerhout als in de Antwerpse wijken Zuid en Stuivenberg. De belangrijkste realisaties uit zijn late carrière zijn en een reeks veelal gespiegelde cottagevilla’s uit begin jaren 1920 aan de rand van het Te Boelaarpark, en de art-deco-bioscoop "Roma" uit 1927, alle in Borgerhout.

Volgens de bouwplannen beantwoordt de plattegrond aan de klassieke typologie van het burgerhuis, dat uit een hoofdvolume en een smalle achterbouw in entresol bestaat, ontsloten door de zijdelings ingeplante inkom- en traphal. De begane grond omvat een enfilade van salon, eetkamer en veranda, in de achterbouw geflankeerd door de keuken annex pomphuis en wc.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1399#3282 (21 januari 1902).
Auteurs: Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Architectenwoning Alphonse Pauwels [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/11209 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.